×

Ministar Šarčević: Nastava u školi za niže razrede

31. jul 2020. 10:50 Društvo Pirot Plus Online

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele da li će u narednoj školskoj godini njihova deca pratiti nastavu u školi uživo ili od kuće onlajn.

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug naglasio da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće.

Prema njegovim rečima, nastava uživo je iz pedagoških razloga važna posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

Spremili smo nekoliko modela koje ćemo početkom sledeće nedelje predstaviti medicinskom delu Kriznog štaba. Modele smo radili na osnovu preporuka koje smo do sada dobili, rekao je ministar.

On je naveo da će osnovci od 1. septembra imati po četiri časa u školi i da će časovi trajati po 35 minuta, pri čemu će se već od oktobra nastojati da se pojača broj časova za učenike osmog razreda.

Od osam do 11 časova u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda, termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 - peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmaka, predočio je Šarčević.

On je istakao da će se između svake smene grupe učenika obavljati detaljna dezinfekcija učionica, a biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara.

Prema njegovim rečima, đaci i nastavnici će morati da nose maske, a kako bi se obezbedila četiri metra kvadratna po učeniku u učionici neće smeti da bude više od 15 đaka.

Ministar je ukazao na to da je za roditelje ostavljena mogućnost da biraju da li žele da njihova deca prate nastavu onlajn, uz napomenu da će učenici imati obavezu da dođu u školu kako bi odgovarali i dobili ocenu.

On je, odgovarajući na pitanje kako će se obezbediti dovoljan broj učitelja i nastavnika ukoliko odeljenja moraju da se podele na maksimalnih 15 učenika, naglasio da će biti angažovani svi školski resursi - učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi koji dobijaju platu, a nisu raspoređeni.

Tu su i školski psiholozi, pedagozi i bibliotekari. Niko neće biti preopterećen, vodilo se računa da svi imaju 40 časova u radnoj nedelji, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, veliki problem biće organizovanje nastave u školama u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru, gde je veliki broj učenika i manjak školskog prostora, zbog čega će odeljenja morati da se dele, ne u dve, već u tri grupe.

Ministar je rekao i da će škole koje su imale boravak za decu, tu uslugu pružati i ubuduće u istom obimu i upozorio na to da će od septembra disciplina u školama morati da bude mnogo stroža.

Prema njegovim rečima, za nenošenje maske učenik će prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku, i suspendovan.

On je naveo da će se za nastavnike i drugo osoblje škole nabaviti maske, a da će za učenike to raditi roditelji, istakavši da je preporuka da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Šarčević je ukazao na to da je u srednjim školama uglavnom dvosmenski rad pa će tako na nedelju dana da se smenjuju nastava u školi i onlajn.

Prema njegovim rečima, nedelju dana će nastavu u školi pratiti prva i druga godina, a u to vreme treća i četvrta će da raditi onlajn, a zatim će se naredne nedelje zameniti.

*Vlada Srbije