Milorad Mladenović, prvi "demokratski" direktor Mlekare! Bila je to "igra privatizacije" neozbiljnih kupaca! Za to vreme Mlekara je propadala!

10. jun 2022. 13:41 Privreda Pirot Plus Online

Može bilo ko i bilo kako da komentariše moju istraživačku notu u objavama koje se tiču Mlekare Pirot.

 Može zbog toga što su ljudi navikli da ćute i da, kao u ovom slučaju, osim onih koji su to preživljavali, drugi mnogo toga ne znaju!

 To je najpre. Drugo, Mlekara Pirot je bila simbol pirotskog kraja, koji jeste imao i ćilim i Tigar i Prvi maj, ali i Staru planinu kao stočarski kraj i stotinu hijada ovaca. Ako je nekada Mita Gaga brodovima terao jagnjad, ćilim i kačkavalj u Ameriku, zašto se u vremenu posle Mite Gage, Pirot ne bi otelotvorio kroz Mlekaru gde će se slivati mleko sa pašnjaka na Staroj planini?

 Tako je, prema rečima profesora istoričara Davora Lazarevića, direktora Istorijskog arhiva, Mlekara izgradjena 1959. godine, a dogradjena s povećanim kapacitetom na 60.000 litara godine 1983.

 Znate, juče sam o tome pisao, nije dobro po ovaj grad, koji je decenijama imao desetak renomiranih fabrika, da se u potpunosti ćuti o tome kako su propale, ko je osnovni krivac, nije samo privatizacija, šta je sa radnicima...  Muka mi je kada nekadašnje pirotske vrednosti, od Stare bolnice, do brojnih pogona i fabrika, vidim propale, radnike ostavljene na ulici i svi ćute.

    E ja sam rešio da o Mlekari ne ćutim, jer je ustvari i simbol našeg redakcijskog pokušaja da vratimo život selima, da se poveća stočni fond i da se mleko, kao nekada sa Stare planine sliva u ovu i sve ostale pirotske mlekare.

    Nastojaću da kroz priče savremenika podsetim na različita vremena kroz koja je ova, nekada medju tri najbolje mlekare u zemlji, propadala.

……………………………………………………………………………………………………………………

    Posle Nikole Stefanovića koji je bio direktor tu negde do kraja prošlog veka, najpre za v.d. direktora, u demokratskim promenama došao je mlad, sposoban čovek, ekonomista, uspešan biznismen Milorad Mladenović. Piroćanac!

 Milorad Mladenović je došao u Mlekaru u jednom vremenu kada je Vlada Zorana Djindjića pokušavala da privatizacijom osnaži srpsku privredu. Naravno, menjali su se i principi, zakoni. Iako je pokušavao da Mlekari kao "zgodnoj mladoj" pronadje partnera,  navodni investitor, misleći da je sve to tako jednostavno, pobegao je "glavom bez para"!

     Nije se stalo. Mldenović je "visio" u ministarstvima, Agenciji za privatizaciju... Pojavio se izvesni Ljubičić, čovek s poznatim prezimenom i pedigreom. Mladenović se nije slagao nekim predlozima, smenjen je sa mesta direktora, ali i to nije pomoglo. Raskinuta je i druga privatizacija. Radnici su razočarani napustili Mlekaru.

 I konačno, pojavilo se "sunce" u vidu zainteresovanog Slovenca. Ali, veoma kratko. Čovek nije bio iz te branše! Zalutao!!! Radnici su videli da od prodaje neće biti ništa i krenuli da se, kako se to kaže, "namiruju"! U to vreme prodata su samo neka vozila. Ništa više.

 I tako u to neko vreme, posle četiri pet godina pokušaja da Mlekari nadje partnera, Milorad Mladenović napustio je Mlekaru.

…………………………………………………………………………………………………..

   Ako je nekome bilo jasno kakva se katastrofa kasnije dogodila u Mllekari, onda je to Miletu Mladenoviću. Sa ovih pozicija sada, prateći šta se dogadjaja, naravno da sam tražio od njega njegovo tumačenje. Da li je moguće da se, kada je Mlekara zarasla u korov, kada je posle Gorana Popovića, zastupnik kapitala bio Jovan Nikolić, dogodila kastarofa? Distribucija je isključila struju.

 I na kraju. Nova nepoznanica. Da li je neko zaboravio da zaključa Mlekaru (ne znamo ko je bio "ključar" ili su vrata razbijena, tek, prema rečima radnika u jučerašnjoj objavi, ulazio je ko je hteo. Neki su čak, kažu, gore u pogonima spavali. Nestali su kablovi bakarni, nestale su mašine. Kako?

       Moj naredni sagovornik, shodno vremenu, biće Goran Popović, posle Mladenovića zastupnik kapitala koga je odredio novi vlasnik, gospodin Obradović.

   Popović se nije dugo zadržao. Pokušao je da se razume sa radnicima, da pomogne.

 Obradović je posle Popovića, poverenje ukazao Jovanu Nikoliću. On je bio poslednji zatupnik. Nadam se da ćemo se videti i sa njim.

 Kako bi sve bilo koliko toliko jasno narodu, uputio sam zahteve Policiji, u oba tužilaštva i Elektrodistribuciji Pirot  pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

  Nadam se da ću tražene informacije dobiti.

   P.S.

  Sa Milanom Jovanovićem sam razgovarao prvog dana kada je prvi put seo u svoju kancelariju.

Sada kada sam saznao neke detalje, tražiću još jedan razgovor sa njim i još neke detalje.

  Recimo, kada su prvi put došli u Mlekaru, šta su zatekli i šta su do sada uradili, koliko su para uložili, i od koga su i za koji novac kupili Mlekaru?

 Nadam se da će i to biti interesantno!