Miloš Colić: U planu postavljenja još pet stanica za merenje kvaliteta vazduha

23. maj 2024. 11:21 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Grad Pirot planira da u narednom periodu postavi još pet mernih stanica kvaliteta vazduha, kako bi se u nekom periodu od par godina videli konkretni rezultati planirane gasifikacije grada.

Problem zagađenja vazduha je kompleksan i zavisi od mnogo faktora, ali činjenica je da su individualna ložišta sigurno jedan, ako ne i najveći faktor zagađenja. 

Do pre par godina  dve merne stanice nisu očitavale nivo PM čestica u vazduhu, tako da sami rezultati merenja nisu pokazivali realno stanje kvaliteta vazduha u Pirotu. 

Sa postavljanjem merne stanice u Tehničkoj školi, ta očitavanja su počela, a rezultati su bili poražavajući. Nivoi PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu, tokom grejne sezone gotovo svakodnevno bili su daleko iznad dozvoljenih vrednosti.

Gasifikacija, odnosno uvođenje prirodnog gasa kao energenta u individualnim domaćinstvima u velikoj meri rešiće ovaj problem, kažu nadležni.

Zbog toga će grad instalirati još pet mernih stanica, kako bi se dobila detaljna slika i podaci kvaliteta vazduha pre i posle gasifikacije, rekao je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika.

Sekundarna gasifikacija biće završena u naredne, prema pretpostavci tri godine. Poznata je cena priključka za građanstvo i iznosi nešto preko 90.000 dinara. Moguće je i plaćanje u više mesečnih rata i ostaverenje popusta od 20 odsto.