Miloš Colić nakon sastanka u Beogradu: Korišćenje Kompenzacionog bazena 1 u skladu sa dozvolama, postavljanje signalizacije na mostovima i medjusobni režim komunikacije

27. jul 2022. 12:43 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Kao što je već poznato, predstavnici grada Pirota razgovarali su juče u Beogradu sa predstavnicima JP EPS i Ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović o rešavanju problema ispuštanja vode iz HE Pirot koje značanije utiče na vodostaj Nišave i gradsko kupalište na ovoj reci.

Sastanku je prisustvao Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota koji je, na konferenciji za medije, detaljno objasnio zaključke sa sastanka i naredne korake ka rešavanju ovog probelma. 

Prva zaključak je da se JP "Elektroprivreda" Srbije obavezuje da HE Pirot koristi Kompenzacioni bazen 1 u skladu sa vežećim dozvolama. Kako je rekao Colić, danas je održan i konstruktivni razgovor sa direktorkom HE Pirot Suzanom Kostić, koja je rekla da su sve njihove aktivnosti u skladu sa vodnom dozvolom. U trenutku ispuštanja vode, potrebno je da ona nadolazi 20 cm u roku od pola sata sa jedne strane, a sa druge strane se puni Kompenzacioni bazen 1. Kada se korito reke Nišave napuni, onda se iz Kompenzacionog bazena 1 voda usmerava dalje u Nišavu. Colić je rekao da su ti režimi rada nešto češći, ali je ipak najbitnije poštovati procedure. 

Juče je takodje dogovoreno i imenovanje osoba iz Gradske uprave i Gradskog veća koje će na poziv nadležnog iz HE Pirot u što kraćam roku obavestiti sve medije, a samim tim i gradjanstvo, o režimu rada HE Pirot, a na taj način će biti uspostavljen kanal komunikacije za dobrobit svih. 

Dogovoreno je i to da će grad Pirot i HE Pirot u svojim budžetima opredeliti sredstva koja će biti realizovana u svrhu tog obaveštenja. Za sada je ideja da na svakoj strani mosta bude postavljena signalizacije koji će početi da svetle (u crvenoj boji)  u trenutku kada je HE Pirot u režimu rada. Od tog trenutka bi počelo punjenje Nišave od 20 cm u roku od 30 minuta. 

Colić je rekao i da je grad Pirot dobio rok od 60 dana da zajedno sa HE Pirot postigne saglasnost oko načina upotrebe i korišćenja Kompenzacionog bazena 2 (Gradskog kupališta). Kako je dodao, grad Pirot ima nameru da traži na upravljanje i korišćenje ovaj bazena na duži period. Smatraju da je on upravo nastao, ne zbog režima rada HE Pirot, već zato što je još osamdesetih godina planirano da ne Nišavi delom bude uskraćeno kupanje i osvežavanje.