Milica Vukadinović GIZ: Primer Pirota treba slediti! Škole koje su koristile biomasu - uštedele 25 odsto! Bojan Ivković, energetski menadžer: Nastavićemo dobru praksu i u Toplani! Spremni smo da pomognemo i drugima!

14. maj 2018. 16:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Prvi rezultati korišćenja biomase za grejanje četiri škole u Pirotu pokazali su da su ostvarene uštede od 20 do 25 odsto.

Taj pozitivan primer može da posluži i drugim opštinama u Srbiji kako bi što brže prešle na upotrebu tog novog energenta za proizvodnju toplotne energije.

Grad Pirot je prošle godine, kroz javno-privatno partnerstvo i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ, u četiri škole realizovao program zamene kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu, a energetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković kaže za da je, posle tog pilot projekta, u planu da i Gradska toplana pređe na proizvodnju toplotne energije iz biomase.

U ekskluzivnoj izjavi za Naxi Plus radio i Portal Plus online, Bojan Ivković , energetski menadžer grada, najavio je da će Pirot nastaviti ovakvu praksu, ali i da je spreman da saradjuje i bude od pomoći drugim gradovima.

Iskustva Pirota juče su predstavljena na skupu "Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima", a u GIZ-u kažu da su za prelazak na korišćenje biomase za grejanje zainteresovane i druge opštine u Srbiji, među kojima su Bajina Bašta, Svilajnac, Despotovac i Mionica.

Stručni savetnik u GIZ-u na programu "Razvoj održivog tržišta bionergije u Srbiji" Milica Vukadinović rekla je da je Grad Pirot vrlo ekološki svestan i socijalno odgovoran kada je reč o prelasku na biomasu za grejanje javnih objekata kako bi se smanjilo zagađenje i izbacila upotreba "nečistih" i skupih goriva, poput mazuta i uglja.

"Krucijalno je podeliti iskustva iz Pirota nakon prve grejne sezone pošto je realizacija tog projekta trajala tri godine. Možete da zamislite koliko je to ozbiljan i kompleksan posao", rekla je Vukadinović i istakla da su iskustva Pirota neprocenjivo vredna za sve ostale opštine u Srbije kako bi u kraćem periodu realizovale slične projekte.

Na skupu, koji je organizovao GIZ u okviru programa Nemačko-srpske razvojne saradnje "Razvoj održivog tržišta bionergije u Srbiji" okupili su se predstavnici 10 opština u Srbiji.