Milan Božić: Mašinski smer u Tehničkoj školi biće realizovan po dualnom modelu obrazovanja. Naša škola je siguran izbor za buduće srednjoškolce

14. jun 2019. 13:08 Društvo Pirot Plus Online

Tehnička škola u Pirotu i ove godine upisuje šest odeljenja, ukupno 180 učenika, u tri područja rada - elektrotehnika, mašinstvo i saobraćaj. Direktor Milan Božić u susret novom upisu za Plus onlajn govorio je o jednoj veoma važnoj novini u školi.

Naime, mašinski smer Tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina biće realizovan po dualnom modelu obrazovanja. Božić kaže da je Tehnička škola u tom cilju sklopila ugovor sa kompanijama kod kojih će učenici obavljati praktičnu nastavu, a škola je nedavno kupila novu CNC mašinu, uz finansijsku podršku Grada Pirota. Tako učenici imaju mogućnost da jedan deo praktične nastave obavljaju u školi, a drugi u firmama.

Objašnjavajući realizaciju nastave po dualnom obrazovanju direktor Tehničke škole, Milan Božić, kaže da su poslodavci u obavezi da učenicima plate 70% minimalne cene rada za vreme koje su proveli kod njih, topli obrok, prevoz i osiguranje, a sve obaveze između učenika, škole, Privredne komore i poslodavaca reguliše Zakon o dualnom obrazovanju.

Ovom prilikom Božić je pomenuo i dva učenika čiji maturski radovi su urađeni na CNC mašinama u školi na koje su jako ponosni. Radi se o mesinganom topu i šahovskoj tabli i figurama.

Direktor škole namerava sa ovim učenicima da obiđe pirotske privrednike i očekuje da će neko od njih ponuditi stipendiju ovim izuzetno talentovanim učenicima.

Tehnička škola je poslednjih godina u okviru velikog programa Modernizacija škola nadgradila 800 kvadrata, a u narednom periodu će ići tender za opremanje novog prostora. Božić kaže da imaju lift i pristupne rampe kako bi i učenicima sa invaliditetom svaki deo škole bio dostiupan. Direktor Božić je istakao i vrhunsku organizaciju u školi koja ima 18 timova koji se bave svim segmentima rada. Još jedna od novina u Tehničkoj školi je da su napravili izuzetan sajt koji omogućava učenicima da vide sva predavanja „online“.

Učenici Tehničke škole, pored dobrih rezultata na takmičenjima iz stručnih predmeta, ostvaruju uspehe i iz opšteobrazovnih predmeta.

Kada je upis nove generacije u pitanju direktor Božić očekuje da sva mesta budu popunjena u prvom roku, s obzirom na veliko interesovanje koje vlada za Tehničku školu. Ovom prilikom osmacima je poručio da idu na sigurno, a Tehnička škola je siguran izbor.