Mijalković: Novi periodični izveštaj o stanju stečajne mase IO "Prvi maj" pokazuje da je bilo isplata

22. septembar 2021. 13:15 Privreda Pirot Plus Online

Prilikom nedavne posete Jovana Mijalkovića, predsednika Saveza Samostalnih sindikata Pirotskog okruga, razgovarali smo i o novinama i toku stečajnog postupka nekadašnjeg giganta, Industrije odeće "Prvi maj". 

Mijalković je tom prilikom istakao da stanje stečajne mase nije tajna i da svako, na internetu može da proveri kvartalne izveštaje o stanju imovine.

Stečajni dužnici su u obavezi, da kvartalno, podnose izveštaj na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. U izveštaju se objavljuju podaci o stanju stečajne mase, šta se prodalo, koliko ima novca na računu, koliko je oročeno. O svemu ovom stečajni upravnik treba da izvesti i Odbor poverilaca, čiji je član i jedan predstavnik radnika. U slučaju IO Prvi maj, to je nekadašnji sindikalista Nenad Jovanović. Radnici nisu dovoljno informisani o ovim aktivnostima, kaže Mijalković

Kako je rekao, u kontaktu je sa Veronikom Barać, stečajnom upravnicom, ali i sa radnicima koji se već dugo interesuju oko naplaćivanja svojih zaostalih potraživanja.

Od stečajne upravnice sam saznao da se radi Nacrt za glavnu deobu sredstava koja postoje. Radnici su u trećem isplatnom redu.

U celom ovom postupku nije zanemarljiva uloga i advokata koji su zastupali brojne radnike

Advokati su prodavali imovinu pre otvaranja stečajnog postupka, znači do 2015. Advokati sa kojima sam kontaktirao tvrde da su radnici već do otvaranja stečaja naplatili 85 odsto svojih potraživanja. Od 2015. godine sve te radnje su u ingerenciji stečajnog upravnika, kaže Mijalković.

Kako je i sam Mijalković najavio da očekuje uskoro izveštaj za period april-jun, to nam je danas javio da je sajtu Agencije izveštaj objavljen. U prethodnom izveštaju naznačeno je da sredstva u iznosu od oko 90 miliona nisu više oročena, dok današnji izveštaj pokazuje da je taj iznos sredstava značajno smanjen, što znači da je bilo nekih isplata, rekao nam je u današnjem telefonskom razgovoru Mijalković. 

Izveštaj, koji sadrži dvadesetak strana, dostupan je na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.