Mihajlovićeva i Željazkov: Zajedno ćemo raditi na smanjenju gužvi na granicama

20. jul 2019. 03:31 Uncategorized Pirot Plus Online

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, poručila je danas u Dimitrovgradu da Srbija i Bugarska imaju veoma dobru saradnju u oblasti infrastrukture i da je
povezivanje auto-putevima i železnicom zajednički interes dve zemlje koje su najkraća ruta ka Turskoj i Bliskom Istoku.

Nisu saradnja Srbije i Bugarske samo sporazumi i deklaracije, nego i prijateljski odnosi i dobra ekonomska saradnja u saradnja u oblasti infrastrukture. Mi završavamo na jesen istočni krak Кoridora 10, a raduje nas da se i sa strane Bugarske radi na izgradnji auto-puta ka srpskoj granici. Takođe, u četvrtom kvartalu počinjemo
radove na rekonstrukciji, modernizaciji i elektrifikaciji pruge Niš- Dimitrovgrad”, rekla je Mihajlovićeva koja je tokom posete Dimitrovgradu imala sastanak sa ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija
Bugarske, Rosenom Željazkovim i delegacijom bugarskog Ministarstva, kojem su prisustvovali i ambasador Bugarske u Srbiji, Radko Vlajkov i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Ona je dodala da između dva ministarstva nema otvorenih pitanja i da će se na tehničkom nivou pojačati zajednički rad na smanjivanju gužvi na graničnim prelazima.

Drago mi je što smo baš u Dimitrovgradu imali sastanak, a očekujem da ministar i ambasador budu naši gosti na otvaranju celog istočnog kraka Кoridora 10, kao i da do kraja godine imamo sastanak mešovite radne grupe u oblasti transporta”, navela je ona.

Ministar Željazkov je rekao da je Srbija uradila važan posao izgradnjom istočnog kraka Кoridora 10, a da Bugarska planira da deonice na svojoj teritoriji završe do 2021. godine. On je istakao da nema nerazrešenih pitanja između dva Ministarstva, kao i da očekuje da dve strane rade na rešavanju problema dugog zadržavanja na
graničnim prelazima.

Ambasador Vlajkov je rekao da je današnji sastanak primer zajedničkog rada dve zemlje na dobrobit građana, i da je razgovarano o pitanjima kao što su rešavanje problema gužvi na graničnim prelazima, ali i o odnosima Bugarske i Srbije, i odnosima sa EU.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da je Dimitrovgrad kao multietnička sredina pravo mesto za bilateralne sastanke Srbije i Bugarske koji mogu dati konkretne rezultate za građane i dodao da izgradnja infrastrukture doprinosi boljem životu lokalnog stanovništva.

Tokom posete bugarske delegacije Srbiji, potpredsednica Vlade i ministar Željazkov obišli su zajedno radove na kosini Gradinje na istočnom kraku Кoridora 10, u blizini graničnog prelaza sa Bugarskom, i položili cveće na spomenik bugarskom revolucionaru Vasilu Levskom koji se nalazi na platou ispred Skupštine Opštine Dimitrovgrad.

Mihajlovićeva: Ponosna sam na radnike, problem kompanija Aktor

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović završila je danas boravak na istočnom kraku Кoridora 10 rekavši tim povodom da je ponosna na radnike koji izvode radove na ovoj deonici auto-puta, ali i da postoji problem sa grčkom kompanijom Aktor koji Vlada Srbije i ministarstvo rešava.

Ponosna sam na sve što smo do sada uradili na auto-putevima kroz Srbiju, i na južnom i na istočnom kraku Кoridora 10. Najkraća smo ruta između severa i juga, istoka i zapada i to treba da iskoristimo. Moj glavni utisak nakon višednevne posete je neverovatan trud radnika na koridoru. To su mogli da vide svi koji su juče sa nama po prvi put prošli celom trasom, gde se radovi izvode na još samo nekoliko stotina metara”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara u Dimitrovgradu o tome gde su najveći problemi na realizaciji projekta, rekla da su postojali određeni problemi sa grčkom kompanijom Aktor ali da ih država rešava.

Upravo na lotu 2 gde radi grčki Aktor ima problema, mi to rešavamo. Ovo nam je svima za nauk za budće projekte. Pokrećemo izgradnju novih pet auto-puteva, vrednih nekoliko milijardi evra i hoćemo da ih realizuju najbolje kompanije. Budite uvereni da ćemo obavestiti sve međunarodne finansijske organizacije kroz šta smo sve prošli sa ovom grčkom kompanijom”, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je, nakon sastanka sa bugarskim ministrom transporta Rosenom Željazkovim, istakla da Srbija nema primedbi na bugarske kompanije koje su radile na Кoridoru 10, odnosno, njegovom južnom i istočnom kraku.

КABINET POTPREDSEDNICE VLADE
MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA,
SAOBRAĆAJA I INFRASTRUКTURE
PRES SLUŽBA