Mihajlovićeva: Zelena energetika jedini put razvoja i održivosti Srbije

12. maj 2022. 08:32 Društvo Pirot Plus Online

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Kuli, gde je prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju vetroparka „Kula 2“, da su novi kapaciteti za proizvodnju energije dobijene iz OIE stub energetske bezbednosti i stabilnosti i da bez ulaganja nema razvoja ni energetike, ni privrede u celini.

„Nekada se čini, s obzirom na ogromne opstrukcije kada su u pitanju OIE, da se borimo protiv vetrenjača, ali se i danas vidi da se mi u stvari borimo za vetrenjače. Borimo se za solarne elektrane i za sve druge kapacitete koji koriste obnovljive izvore. Srbija je čvrsto opredeljena da menja svoj energetski miks i poruka i lokalnim samoupravama i investitorima, ali i svim nevernim Tomama, jeste da shvate da su se promenila i vremena i tehnologije“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je navela da je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju energije dobijene iz OIE.

„Suština je da učinimo sve da ispunimo planove i imamo zelenu energetiku, jer jedino tako ćemo imati budući razvoj i održivost Srbije. Jedini način da budemo energetski bezbedni, stabilni i nezavisni jesu OIE. To je jedini način da odužimo dug planeti, da budemo zeleni, da emitujemo manje emisija štetnih gasova. OIE su jedini način da najbrže moguće dođemo do energije. Uradili smo mnogo, izmenili zakonodavni okvir, imamo najmoderniji Zakon o korišćenju OIE, to kaže Evropa. Spremamo sva podzakonska akta, imamo investicioni okvir koji je definisan da biste vi imali interes, ali i da bi država imala interes i dovoljno energije. Suština je da radimo zajedno, da sarađujemo, da imamo što više strateških partnerstava. U našem energetskom miksu sada imamo oko 3,5 odsto energije iz OIE, a naš cilj je da do 2040. imamo minimum 40 odsto energije iz obnovljivih izvora, a imajući u vidu potencijale, to može biti i više“, rekla je Mihajlovićeva.

„Svi problemi koji se mogu čuti oko balansiranja i plaćanja rešavaće se paralelno. Država će pomoći i EMS-u i EPS-u da grade nove, pre svega prenosne kapacitete, i suština je da nema povratka unazad, već da ćemo kroz veće korišćenje OIE ubrzati razvoj“, poručila je ona.


KABINET POTPREDSEDNICE VLADE
MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE
PRES SLUŽBA