Mihajlovićeva: Smanjenje zavisnosti od jednog dobavljača jedini način da budemo energetski bezbedni

05. maj 2022. 13:00 Privreda Pirot Plus Online

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona, kao i da je cilj Srbije da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da budemo energetski bezbedni.

„Danas smo imali prvu radnu grupu u kojoj su sve države partneri koje žele da smanje zavisnost od jednog dobavljača, u našem slučaju je to zavisnost od Ruske Federacije. Da smo ranije radili na diverzifikaciji ne samo ruta, već i dobavljača, bilo bi jednostavnije, ali se cela Evropa opustila. Krajnje je vreme da učinimo sve što možemo kako bismo imali više dobavljača, jer je to jedini način da budemo bezbedniji. Znamo šta znače ratovi i kriza i zato je posebno važno da nastupimo zajedno i obezbedimo dovoljne količine energije. Povećanje energetske bezbednosti i diverzifikacija u mnogim zemljama Evrope trebalo je da se dese ranije, a ne da čekamo krizu i shvatimo koliko je loše zavisiti od jednog dobavljača, koji god bio“, rekla je ona.

Regionalna radna grupa deo je Platforme EU za kupovinu energije i predlozi će biti deo pripremnih scenarija EK za sprovođenje zajedničkog plana za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju (REPowerEU), koji će biti predstavljen sredinom maja.

„Važno je da ovaj sastanak pošalje i poruku soliradnosti i zajedništva, jer su neke stvari iznad politike. Ovde su i zemlje članice EU, predstavnici EK, Energetske zajednice, ali i drugih država koje nisu u EU, ali su važne za čitav lanac snabdevanja, kao što je Azerbejdžan, ili država koje su u procesu pridruženja poput naše zemlje i Severne Makedonije“, rekla je ona u Sofiji, gde je učestvovala na sastanku ministara energetike „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“.

KABINET POTPREDSEDNICE VLADE
MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE
PRES SLUŽBA