Miško Ćirić: Tražimo formu za Sajam knjige i grafike, Zbornik za najbolju kratku priču u pripremi

08. februar 2021. 12:30 Kultura Pirot Plus Online

Pandemija koronavirusa je za vrlo kratko vreme promenila našu svakodnevicu iz temelja i prodrla  u gotovo sve sfere ne samo ekonomije, već i društvenog života. Vreme koje smo provodili u pozorištima, bioskopima, lutajući muzejima sad pokušavamo nadoknaditi virtualnim turama, besplatnim filmovima i online predstavama koje su u rekordnom vremenu iznikle u krizi koja nas je zaskočila.

Ipak, samoizolacija nas je podsetila da bi svakodnevicu bez nekog oblika umetnosti bilo nepodnošljivo zamisliti, a kamoli živeti.

 Nedostaju sajmovi, festivali, koncerti. Šta od toga Dom kulture Pirot može da nam pruži u narednim mesecima, još uvek je neizvesno, kaže direktor Miško Ćirić.

Sa velikom dozom opreza, uz poštovanje svih mera otvorili smo bioskop. Čak i ovde uglavnom prikazujemo 2D filmove koje ne zahtevaju upotrebu specijalnih naočara. Sekcije, na osnovu odluke Gradskog štaba, još uvek se ne okupljaju. Tražimo rešenje kako da organizujemo tradicionalni Sajam knjige i grafike, koji je prema nekom planu trebalo da bude održan od 18. do 25. februara. U međuvremenu sve aktivnosti oko Zbornika "Kratka priča Pirota 2021" odvijaju se prema planu, kaže Ćirić. 

Još uvek je rano da govorimo o aktivnostima tokom Pirotskog leta, ali razmišljamo o varijantama  Folklornog festivala, napominje Ćirić.  

Ćirić napominje da je preko Gradske uprave Dom kulture konkurisao za zamenu stolarije u cilju poboljšanja energetske efikasnosti.