Miško Ćirić: Održavamo tradiciju Folklornog festivala, verujemo da su učesnici i građani zadovoljni

08. avgust 2021. 23:49 Kultura Pirot Plus Online

Šesnaesti Međunarodni folklorni festival u organizaciji Doma kulture Pirot završen je večeras. Ovogodišnji festival, zbog epidemiološke situacije, trajao je dva dana i okupio folklorne ansamble iz Srbije, Bugarske i Makedonije.

Pre početka večerašnjeg koncerta pitali smo učesnike za utiske.

Prvan Prvanov, koreograf i rukovodilac Folklornog ansambla iz Montane (Bugarska), rekao je da su učestvovali na ovom festivalu i 2006. godine i sa zadovoljstvom su prihvatili poziv za ovogodišnji festival. Njihov ansambl formiran je 1981. godine i ove godine obeleža 40 godina rada.

Stojko Mitkovski, koreograf i rukovodilac Folklornog ansambla iz Istibalja(Makedonija), kaže da su putovali širom sveta, a u Pirotu su drugi put na ovom festivalu. Mitkovski smatra da je bitno da se tradicija ne prekida im se sviđa organizacija.

Direktor Doma kulture Miško Ćirić ističe da je cilj organizacije da sugrađani uživaju i vide što više igara i grupa iz različitih krajeva. Obe večeri je koncerte pratilo mnogo ljudi, dodaje Ćirić i veruje da su građani zadovoljni.

Razgovarali smo i sa članovima Folklornog ansambla Doma kulture Pirot. Nikola Vlagojević i Nađa Vasić kažu da je ovo prilika da se učesnici festivala druže i uče korake različitih igara.

Veliki broj građana okupio se i večeras na trgu ispred Doma kulture da uživa u koncertu, a učesnici su se potrudili da opravdaju očekvanja.

Festival je po tradiciji završen vatrometom.