Medijacijom do porodične harmonije kada dođe “nova majka” ili “novi otac”

20. maj 2020. 08:02 Društvo Pirot Plus Online

Majka i otac – roditelji, to je odgovoran zadatak, ali biti maćiha ili očuh, često problematičan životni zadatak i mnogima predstavlja u svakodnevnom životu, teško rešiv problem.

Medijacija u porodičnim odnosima pomaže u boljoj budućoj komunikaciji i može doprineti razumevanju u rešavanju problema. 

Medijator neutralnim posredovanjem može podstaći partnere da zajednički sagledaju na pravičan način potrebe partnerovog deteta, i  samim tim pomoći u što boljoj komunikaciji kada ste maćiha ili očuh, kaže  Violeta Stamenković, diplomirani pravnik medijator iz Regionalne kancelarije posrednika Niš.

“Medijacija kao postupak, možda u trenutku ne dovede do rešavanja problema, ali može da inicira da vam, kada kasnije razmislite, pomogne u sagledavanju celokupne situacije u otklanjanju vašeg  teškog položaja “nove majke” ili “novog oca”. Medijacija takođe, pomaže  biološkom roditelju, jer vrlo je verovatno da će dete favorizovati roditelja i ponekad vas i namerno zanemarivati kako bi se loše osećali. Ne očekujte da ćete biti srećna porodica preko noći, jer istraživanja pokazuju da je potrebno više od pet godina da sve “dodje na svoje””, objašnjava Violeta Stamenković.

Ona dodaje da medijacija može pomoći biološkom roditelju tako što će uticati pozitivno na njih, tako da otkloni njegov lični  strah. Pomoć se pre svega odnosi na to da sagleda realno situaciju i pokuša da prevazidje svoju ljutnju, bes, razočaranost. 

“Najvažniji je pokušaj umanjenja i otklanjanj psihičkog  pritiska kod deteta. Dete preživlava veliki stres. Njegov svet se ruši, gleda ga očima na  način koji utiče njegov roditelj,jer kod njega ima bezuslovno poverenje. Često su deca “oružje” za obračun nedorečenog, neurađenenog odnosa sa prethodnim partnerom”, dodaje Violeta Stamenković.

Poboljšani odnosi svih koji su povezani ovakvim situacijom je još jedna dobrobit rešavanju problema putem medijacije.

“Detetu omogućujete pravilnim postavljanjem da se uspešno  uklopi u novonastaloj životnoj situaciji i ulozi  koja mu je “nametnuta”. Dete nema iskustva, ni znanja, ni mudrosti da se snađe u ovako komplikovanom životnom zadatku”, dodaje Stamenković.

*Violeta Stamenković, predstavnik Vlade Srbije za medijaciju u ovom delu Srbije

Medijator je tu jer pospešuje razgovor partnera sa ciljem,  da na pravi način  uoči problem gde će se fokusirati partneri da ulože više truda i da zadobiju poverenje i deteta i porodice u koju ulaže. 

Medijator posredovanjem, takođe može na strpljiv i neutralan način omogućiti bivšim partnerima da sagledaju u sebi razloge svoje ogorčenosti, povredjenosti, ljutnje.

Na poverljiv i neformalan način, može posredno “naterati” bivše supružnike da civilizovano i polako grade odnos u interesu svog deteta, jer tako stvaraju mir i psihičku stabilnost kod svog deteta.

Tekst i foto preuzeti sa portala gradskiportal018.rs