Meštani Gornjeg Visoka traže bolje održavanje kolovoza

20. januar 2020. 14:05 Gradska hronika Pirot Plus Online

Proteklih dana bilo je snega u planinskim predelima. Debljina snežnog pokrivača, kako gde u planinskim predelima bila je i preko 20 centimetara. Otežano je kretanje posebno teretnim vozilima, automobilima je neophodna zimska oprema.

Na našem Portalu u rubrici koju priprema Nikola Spasić, objavili smo video materijal kako izgleda put od Planinarskog doma prema Visočkoj Ržani.

  Evo i utisaka!

 Put do Planinarskog doma je dobro očišćen. Dobar deo puta od Planinarskog do Rsovaca prekriven snegom , a negde i ledom. Nama izgleda kao da se od Planinarskog na dalje ne baca so. Ista priča je bila i prošle godine. Oreporučujem oprez, naročito u krivinama i prilikom mimoilaženja sa vozilima iz suprotnog smera. Ostaje nam da se nadamo da će put celom dužinom biti obnovljen i da će se zimi bolje održavati. Do Visočke Ržane  je samo u startu razguran sneg, kada je pao, ali kako se nama ucinilo, nije bacana so i put je prekriven snegom, a dobrim delom i ledom.. Zasto se ne baca so i rizla od planinarskog pa na dalje?

Danas smo razgovarali sa Acom Rančevom iz Preduzeća za puteve Trejsi, Ispostava Pirot.  Rekao nam je da se radi po prioritetima i da je za put prema Gornjem Visoku osim uklanjanja snega predvidjena rizla. 

Nešto kasnije, oko 13 h, Aca Rančev se javio s puta prema Rsovcima. Rekao nam je da ima snega i leda na nekim mestima, ali da nije tako "strašno" Ipak, Rančev je nalozio da ovom deonicom krene kamion koji će baciti rizlu, so nije pomenuo. Svaka čast za reagovanje !!

           Kolovoz prema Rsovcima

      Evo i liste prioriteta na području Pirotskog okruga.

Boris Todorov iz Meteorološke stanice u Dimitrovgradu, rekao nam je u 12,30 h , da do sada, kako radi ovaj posao (više od deset godina) nije izmerio tako visok pritisak - 987 milibara. Normalan pritisak za Pirot je 963 milibara.  U pitanju je jak anticiklon, kaže on. Ostali poodaci :

T= -1;  Vlaga =56%; Vetar = sev.zap.4- 8 m/sek.

Prognoza vremena, upozorenje i verovatnoća ostvarenja opasne pojave

(Preuzeto sa sajta RTS-a- izvor RHMZ)

20.01.2020. Ponedeljak: Ujutro slab mraz, po kotlinama i nizijama mestimično magla ili niska oblačnost. Tokom dana umereno do potpuno oblačno i suvo. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno i jak, severozapadni. Najniža temperatura od -4 do -1, najviša dnevna od 1 do 5 stepeni. Upozorenje - potencijalno opasna pojava: MAGLA - Horizontalna vidljivost < 200m, Poledica ili zaleđivanje mokrih površina, verovatnoća 90%.

21.01.2020. Utorak: Ujutro slab mraz i mestimično magla i niska oblačnost, koja će se u nižim delovima, po pojedinim kotlinama i dolinama reka zadržati duže tokom dana. U brdsko-planinskim krajevima pretežno sunčano. Vetar slab promenljiv, samo na istoku umeren, povremeno i jak zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -5 do -1, najviša dnevna od 1 do 5 , u mestima sa dužim zadržavanjem magle hladnije, u Timočkoj Krajini oko 7 sepeni. Upozorenje - potencijalno opasna pojava: MAGLA - Horizontalna vidljivost < 200m, Poledica ili zaleđivanje mokrih površina, verovatnoća 90%.

22.01.2020. Sreda: Ujutro slab i umeren mraz i mestimično magla, koja će se ponegde zadržati duže. U ostalim krajevima pretežno sunčano. Vetar slab promenljiv, samo na istoku umeren, povremeno i jak zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -8 do -1, najviša dnevna od 3 do 7, u Timočkoj Krajini oko 12 stepeni. Upozorenje - potencijalno opasna pojava: MAGLA - Horizontalna vidljivost < 200m, Poledica ili zaleđivanje mokrih površina, Tmin <-5 stepeni, verovatnoća 90%.

23.01.2020. Četvrtak: Ujutro slab, ponegde i umeren mraz, mestimično i magla, koja će se ponegde zadržati duže. Tokom dana malo i umereno oblačno. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno i jak, zapadni i severozapadni, uveče u slabljenju. Najniža temperatura od -6 do -1, najviša dnevna od 3 do 6, u Timočkoj Krajini oko 10 stepeni. Upozorenje - potencijalno opasna pojava: MAGLA - Horizontalna vidljivost < 200m, Poledica ili zaleđivanje mokrih površina, Tmin <-5 stepeni, verovatnoća 90%.

Prognoza vremena za narednih pet dana (od 24.01.2020. do 28.01.2020.)

Ujutro slab mraz, po kotlinama i nizijama magla, koja će se u petak i subotu ponegde zadržati duže, dok će u ostalom delu biti malo i umereno oblačno sa sunčanim intervalima. Od nedelje umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, češćom u nedelju.