Maturanti u akciji

05. decembar 2012. 10:37 Društvo Pirot Plus Online

Maturanti Gimnazije pokrenuli su inicijativu da umesto za elegantne haljine i odela za proslavu maturske večeri, novac daju u humanitarne svrhe. Ideja maturanata je da za proslavu ovog događaja, obuku pamučne majce sa natpisom "Tvojih pet minuta sjaja, nečiji ceo život!" umesto skupih haljina i odela kaže Maša Igić, učenica četvrtog razreda Gimnazije

-Mi smo hteli da budemo drugačiji i da naše matursko veče bude originalnije. Tako da smo se dogovorili da svi odemo u pamučnim majcama. Naša ideja je da uštedimo novac koji bi nam roditelji dali za to veče i da to usmerimo u humanitarne svrhe- kaže Igićeva.

Uroš Mijalković, takođe učenik četvrte godine Gimnazije, kaže da su na ovu ideju došli kako bi rasterestiili budžete svojih roditelja

- Uzimajući u obzir da kafa ili piće u kafiću koštaju 100 dinara, ili možda paklica cigareta 150, dogovorili smo se da u narednih šest meseci svako od nas izdvoji po 500 dinara što je ukupno 3.000 po učeniku. Ova je sigurno mnogo manja suma novca od onoga što roditelji obično izdvoje za garderobu, cipele i frizuru za maturu kaže Mijalković.

Suma od 500 dinara je preporučena i nije obavezna kaže Mijalković i dodaje da svaki učenik izdvoji koliko može. Gimnazijalci očekuju da putem ove akcije prikupe sredstva u iznosu od pola miliona dinara i pozivaju sve maturante da se priključe akciji.