Marjan Rančić: Projekat "Premošćavanje digitalnog jaza" za još bolje uslove rada na daljinu

23. februar 2021. 10:55 Društvo Pirot Plus Online

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja kontinuiranu podršku obrazovanju osetljivih grupa i kroz projekat Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu, a u tom procesu Jedinica za upravljanje projektom koju čine predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkpog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i UNICEF-a završila je izbor 30 osnovnih škola. Među izabranim školama je i jedna pirotska - Osnovna škola "Sveti Sava"

Ponosni smo i počastvovani jer je i naša škola uključena u projekat. Кriza koju je izazvao КOVID 19 predstavlja i velike poremećaje u sistemu obrazovanja jer je pogodio čitavu generaciju učenika. Cilj projekta je da ni jedno dete ne bude zapostavljeno u situaciji u kojoj se nastava odvija na daljinu. Potrebno je uložiti veće napore kako bi sva deca imala isti pristup digitalnim nastavnim alatima, platformama i opremi, kako ne bi zaostajala za svojim vršnjacima, rekao je Marjan Rančić, direktor OŠ “Sveti Sava” 

Naša škola će, kroz realizaciju ovog projekta  dobiti 65 tablet računara i četiri ili pet laptopova. Pored toga, predviđena je i edukacija za određenog broja nastavnika. Preko projekta je stavljen i veliki akcenat na rad pedagoških asistenata, a sve u cilju smanjenja digitalnog jaza i poboljšanje kvaliteta obrazovanja za učenike iz osetljivih grupa. Obaveza škole je da pored digitalne biblioteke formira i klubove za učenje gde će biti arhivirana digitalna oprema uz mogućnost stalnog korišćenja”, dodao je Rančić

Rančić ističe da je ovo samo jedan u nizu projekata koji se realizuje u školi.

Kontinuirano radimo na poboljšanju kvaliteta rada tako da smo postali lider, ne samo u ovom delu Srbije, već i šire, kada su u pitanju inovacije i usavršavanje nastavnika, kaže direktor. 

Uključivanjem ovih škola, projektom Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu, biće obuhvaćeno preko 20.000 učenika, od čega je skoro petina učenika iz osetljivih grupa.