Marjan Ćirić: Sve stručne škole u Pirotu će imati po jedan novi smer. U Ekonomskoj školi Turističko - hotelijerski tehničar

08. februar 2022. 13:58 Društvo Pirot Plus Online

Sve srednje škole do kraja decembra pripremile su svoj predlog plana upisa za narednu školsku godinu. Prošle nedelje u Školskoj upravi Niš održan je sastanak tim povodom, a ove nedelje biće još jedan, nakon čega bi trebalo da se donese Opštinski plan upisa, koji kasnije ide dalje na odobrenje Ministarstva prosvete, rekao je Marjan Ćirić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola i direktor Ekonomske škole Pirot.

Novina je da će skoro sve škole u Pirotu imati još po jedan novi obrazovni profil, odnosno Tehnička, Srednja stručna, Mlekarska i Ekonomska škola. Gimnazija je prošle godine uvela novi smer. Sve ovo, prema Ćirićevim rečima, pokazuje da se škole prilagođavaju potrebama tržišta rada, ali i zahtevima roditelja i učenika.

Ekonomska škola će imati četiri obrazovna profila, a novi smer je Turističko - hotelijerski tehničar.

S obzirom da je sve manje dece Ćirić smatra da u ovogodišnjem Planu upisa neće biti isti broj odeljenja kao prošle godine.

Ovom prilikom pomenuli smo i trogodišnja zanimanja, pre svega zanatska, kojih je iz godine u godinu sve manje, pa i na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ih nema, dok se potrebe ukazuju.

Na ovo pitanje Marjan Ćirić je odgovorio sa stanovišta škola.

Generalno, prema Ćirićevim rečima, u Pirotskom okrugu ima dovoljno trogodišnjih obrazovnih profila, a škole pored ostalog gledaju i da budu interesantne učenicama i roditeljima, pa u skladu sa tim i pripremaju plan upisa.

*S.Ć.