Marija Vasić: Odrasli i ustanove koje se bave decom imaju obavezu da odgovorno brinu o deci i čine sve u njihovom najboljem interesu!

20. novembar 2019. 14:00 Društvo Pirot Plus Online

Danas je Svetski dan deteta. Tim povodom o položaju dece u Pirotu razgovarali smo sa Marijom Vasić, direktorkom Centra za socijalni rad. Ona je ovom prilikom pozdravila svu decu Pirota i svu decu koja žive u Srbiji i istakla da je na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen revidirani dokument Lokalni plan akcije za decu, što je jako bitno za Pirot.

Prema njenim rečima Pirot je jedini grad koji posle toliko godina od pravljenja ovog dokumenta nastavlja da ga revidira sa željom da se popravi položaj deteta u gradu. Pored toga Gradska uprava izdvaja i druga značajna sredstva zahvaljujući kojima se u mnogome utiče na bolji položaj dece.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu naglašava da svi građani imaju obavezu da odgovorno brinu o deci, da ih vaspitavaju i čine sve u njihovom najboljem interesu, ali je i zadatak institucija koje se bave decom da se udruže kako bi im pomogla kada god je to potrebno. Revidiranim Lokalnim planom akcije za decu, pored kategorije dece koja žive u lošijim uslovima, predviđeno je da se jednaka pažnja pokloni i talentovanoj deci.

Kada je reč o deci ulice i prosjacima Marija Vasić objašnjava da Centar za socijalni rad ima tim koji se bavi ovom kategorijom dece i koja mogu da budu izložena eksploataciji. U ovom trenutku na evidenciji Centra u Pirotu nema slučajeva dece ulice, a dece prosjaka ima u malom broju koja nisu stalno na ulici.

Centar za socijalni rad na evidenciji nema nijedno dete bez adekvatne zaštite, bilo da se radi o roditeljskom ili hraniteljskom staranju, a tokom godine realizuju se razni programi za pomoć deci u saradnji sa lokalnom samoupravom, rekla je za Plus onlajn direktorka Marija Vasić.