Marija Đošić: Za novi poziv prekogranične saradnje imamo dva projekta - dodatno uređenje tvrđave i adaptacija škole u Temskoj

18. januar 2024. 10:32 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Marija Đošić, govoreći o projektima koji su obeležili prošlu godinu, istakla je, pored ostalog, da su  pripremali projekte za novi poziv prekogranične saradnje. U pitanju su strateški projektni vrednosti do milion evra i povezali su se sa novim partnerima, rekla je Marija Đošić. Pored lokalnih sanouprava uključene su i druge ustanove. Đošićeva dodaje da se nada da će dobiti odgovor da su prošli prvu fazu i da će dobiti šansu da apliciraju sa projektima u punom izunosu.

Jedan projekat se odnosi na uređenje tvrđave Kale. Partneri su Opština Montana, nevladina organizacija iz Montane i Muzej Ponišavlja.

Drugi projekat se odnosi na rekonstrukciju stare škole u Temskoj, gde žele da naprave moderan turistički centar koji će biti na usluzi svim zainteresovanim posetiocima, pre svega deci, rekreativnim nastavama, ali

i drugima na putu Stare planine, objašnjava Marija Đošić.

Partneri na ovom projektu su Opština Pravec, organizacija iz Vršeca i Turistička organizacija Pirot.

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Marija Đošić, dodaje da ukoliko ne budu prošli projekti pokušaće da ih prilagode drugim izvorima finansiranja i da ih realizuju.