Manji broj maloletnih delinkvenata

22. novembar 2012. 12:02 Društvo Pirot Plus Online

Centar za socijalni rad svojim uslugama, korisnicima omogućava i pomaže da ostvare prava iz socijalne i porodično - pravne zaštite. U Centru je u toku izrada godišnjeg izveštaja o svim uslugama koje centar daje i broju njihovih korisnika. Marija Vasić, dirketorka Centra kaže da ono što je dobro jeste smanjen obim maloletničke delinkvencije

-Za sada bez zvaničnih podataka mogu reći da je oblast maloletničke delinkvencije u smanjenju, maloletnih počinioca krivičnih dela ima u manjem broju u odnosu na prošlu i ranije godine, što jeste dobro, da mladi ljudi u vremenu u kavkom živimo manje vrše krivična dela. Mi ćemo krajem ove odnosno početkom naredne godine imati tačne podatke i uporedni pregled kada možemo govoriti o konkretnim ciframa. Kada je reč o novčanoj socijalnoj pomoći broj korisnika ove godine je 1150, prošle godine u ovo vreme imali smo oko 800 porodica korisnika novčane socijalne pomoći. Međutim, u toku je izrada rešenja za nove porodice gde ima od 70 do 100 novih zahteva, što znači da će broj korisnika biti znatno veći u odnosu na prošlu godinu – kaže Vasićeva.

Centar za socijalni rad novčanu socijalnu pomoć isplaćuje mesečno osobama koje nemaju dvoljno sredstava za život, kaže Vasićeva i dodaje da za to postoje određeni kriterijumi utvrđeni propisima.

-Novi cenzus iznosi 7.250,00 dinara po članu domaćinstva, tu se još uzima u obzir imovina, ugovori o poklonu, radna sposobnost odnosno nesposobnost korisnika, broj dece u porodici, kao i svi oni uslovi navedeni u Zakonu o socijalnoj zaštiti – kaže Vasićeva.

Vasićeva kaže da se Pirot nalazi u rangu sredina sa sličnim brojem stanovnika kada je reč o materijalnom obezbeđenju. Centar korisnicima pruža i usluge savetovanja, psihosocijalne podrške, psihoterapije i medijacije.