Manastir Sveti Jovan Bogoslov proslavio svoju slavu. Domaćin slave i kolačar bio je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

09. oktobar 2018. 15:00 Društvo Pirot Plus Online

Domaćin slave i ovogodišnji kolačar je gradonačelnik Vladan Vasić. Posle bogosluženja u manastiru litije su krenule oko manastira.

Potom je usledilo svečano sečenje slavskog kolača. Gradonačelnik Vladan Vasić kolačarstvo je predao Saši Pejčiću iz Pirota.

Episkop niški Arsenije u svom obraćanju istakao je da danas slavimo Svetog apostola jevanđelistu Jovana Bogoslova koji se drugačije u crkvenom predanju naziva i apostol ljubavi. Na svakoj liturgiji mi Bogu blagodarimo na onome što nam je dao, rekao je Episkop niški Arsenije i poželeo svima srećan i blagosloven dan.

Otac Mardarije, iguman manastira Sveti Jovan Bogoslov, je istakao da je ovo dan kada svi treba da se raduju. Čestitajući praznik poželeo je da se svake godine sve više ljudi okuplja kako bi se družili sa Bogom i među sobom i gradili mir.

Gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da mu je čast što je kao predstavnik grada domaćin ovom viševekovnom svetom manastiru s obzirom da nema puno manastira posvećenih ovom velikom svetitelju i apostolu. Vasić je dodao da manastir u Poganovu ima veliku kultno-istorijsku i versku vrednost, ali i turističku u poslednje vreme.