Mali Geza iz malog pozorišta dobio veliku nagradu

20. maj 2013. 13:31 Kultura Pirot Plus Online


Na 49. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Lazarevcu Ansambl Narodnog pozorišta Pirot ostvario je zapažen uspeh.


U konkurenciji sedam predstava žiri je jednoglasno za najbolju dramsku predstava u celini proglasio predstavu „Mali Geza“ Narodnog pozorišta Pirot. Nagrada za najbolju režiju pripala je Stevanu Bodroži za predstavu „Mali Geza“. Žiri je dodelio i četiri ravnopravne glumačke nagrade medju kojima i Aleksandru Raduloviću za ulogu Malog Geze. U takozvanom OFF programu predstava “Pola Pola” u režiji Jelene Bogavac je takodje proglašena za najbolju predstavu.

Gradimir Filipović, direktor Pozorišta, kaže da je reč o posebnom uspehu za pirotski teatar.


-Skoro se nije dogodilo da Pirotski teatar izvede dve predstave na Festivalu i obe budu nagrađene. Na Festivalu je učestvovalo 7 predstava od kojih je naša nagrađena kao najbolja dramska predstava u celini. Nagrad u za najbolju režiju dobio je naš saradnik i našem glumcu pripala je najbolja glumačka nagrada. Ovo je veliki uspeh za naše pozorište, za naš grad i za ceo kolektiv koji je od početka bio za ovaj naš projekat jer smo se usudili na ovaj mali repertoarski potez što se na kraju isplatilo - kaže Filipović


Stevan Bodroža nagrađen za najbolju režiju predstave “Mali Geza” kaže da je zadovoljan što je pirotski teatar osvojio nagrade na ovako značajnom Festivalu.


-Uvek je dobro odvažiti se, neku priču koja vas zanima koja vas se tiče , koju želite da podelite sa ljudma, da ispričate na način kako to mislite da je potrebno. Ovo je predstava o vrlo teškoj temi a dokaz je da publici nije bila dosadna ni odbojna. Ja mislim da iskren teatar i iskreno bavljenje nekim temama ljude dirne na neki način koji im je potreban i oni dožive neku emaptiju i katarzu, osete da nisu sami u svojim problemima, što je ova predstava i uradila. Dodatno mi je drago što smo dobili nagradu. Dobro je da se Pirot promoviše na ovaj način. Produkcija je mala a dobro je da se rade dobre predstave tako da Pirto ima šansu da se istakne i pokaže šta ume i mi smo tu šansu iskoristili- kaže Bodroža.


Aleksandar Radulović dobitnik glumačke nagrade za ulogu Malog geze u istoimenoj predstavi.


-Ogromno iznenađenje za mene, naravno prijatno. Mi smo malo pozorište koje se bori sa svim poteškoćama. Dogodilo se to da pored pozorišta koja su starija i nagrađivanija od nas i raspolažu sa više novca da Pirot sinoć apsolutno trijumfuje. Veliko je iznenađenje i prijatno. Najlepši je osećaj kada ste na nekom tuđem terenu i pročitaju vaše ime i ime pozorišta i grada i ljudi ustanu i apladuiraju. To je velika satisfakcija. Kada je reč o Malom Gezi, o toj predstavi se na Festivalu sve vreme priča – kaže Radulović.


U okviru OFF Joakima, gde se nagrađuje najbolja predstva Narodno pozorište Pirot sa predstavom “Pola-pola” Milene Bogavac u režiji Jelene Bogavac sveukupni je pobednik. Jelena Bogavac kaže da je bilo zadovoljstvo sarađivati sa ansamblom pirotskog pozorišta


-Nakon fenomenalnog rada sa ansamblom Narodnog pozorišta iz Pirota puno mi je srce. Ovo je veliki dan za pozorišnu tradiciju Pirota. Joakim Vujić je važan Festival , to je naš najstariji Festival i jako je važno da se Pirot ponovo pozicionira na mesto koje mu prirodno pripada. Srećna sam što sam učestvovala u incijaciji da se to i dogodi - kaže Jelena Bogavac i dodaje – Ideja predstave nije radosna. Milena Bogavac i ja obično se bavimo društveno angažovanim temama čija obrada može da doprinese zajednici da se bori sa mnogim nedaćama života u modernom svetu, jedan od njih je razvod. Pošle smo od statističke činjenice da smo prvi u Evropi po ovom teškom događaju i da se svaki peti brak u Srbiji završi razvodom. Htele smo da pomognemo i roditeljima i deci koji kroz čitavu tu situaciju i pravno i socijalno i ljubavno prolaze da pokušaju da nekako na najbolji mogući način verujući i dalje u mogućnost ljubavi prođu kroz ovaj nemili događaj.


Nagrade će biti svečano uručene večeras u Lazarevcu a u čast nagrađenih nastupiće Niško narodno pozorište predstavom Svet.