"Majko le Stara planino" - svečanost povodom 25 godina filmskog stvaralaštva Vladimira Manića

09. decembar 2019. 09:54 Kultura Pirot Plus Online

U Narodnoj biblioteci Pirot u utorak, 10. decembra, održaće se svečanost "Majko le Stara planino" povodom 25 godina filmskog stvaralaštva Vladimira Manića. Organizatori su Narodna biblioteka Pirot, Turistička organizacija Pirot, Vladimir Manić i Udruženje "Orlov let" Niš. Svečanost počinje u 19.00 časova.

"Navršava se 25 godina filmskog stvaralaštva Vladimira Manića, čoveka koji je ceo svoj život posvetio Staroj planini i kraju u kome se rodio. Zavičaj je, kako i sam kaže, njegova večita inspiracija i nadahnuće.

Godinama krstareći sa kamerom i foto aparatom po divljim bespućima i neistraženim prostorima, majka planina kao da mu je otkrivala staze kojima je trebao ići. Retki su oni koji uspeju da stanu iza njenog čarobnog vela gde je skrivena riznica svekolikih tajni i lepota. Još su ređi oni koji se uspu i dotaknu takve visine da im priroda pruži svoje bisere na dlan.

Sa svojim filmovima Manić je osvajao nagrade i priznanja na Međunarodnim filmskim festivalima, a njegova DVD izdanja koriste se kao nastavna sredstva u mnogim školama širom Srbije. Materijali prikupljani kroz dugi niz godina polako postaju antologijski zapisi kojima autor ostavlja neizbrisiv trag, ispisuje hroniku jednog vremena i daje vredan poklon svom zavičaju u kome se rodio. Takvo bogatstvo će sve više dobijati na ceni kao najvrednije blago kulturne riznice našeg podneblja za pokoljenja koja dolaze.

PROGRAM SVEČANOSTI

- Beseda o autoru kroz umetničke tekstove, muziku i inserte iz filmova,

- Stvaralaštvo Vladimira Manića iz ugla poznatog filmskog kritičara Dejana Dabića,

Muzičke numere iz filmova Vladimira Manića u izvoćenju Aleksandra Vasova,

Premijera filma “Iza čarobnog vela Stare planine“,

Voditelj: Dragan Tričković (glumac iz Niša)."

*Tekst: Narodna biblioteka Pirot