IZBORI 2020. Maja Gojković raspisala lokalne izbore za 26. april. Očekuje se i raspisivanje republičkih i pokrajinskih izbora

04. mart 2020. 13:03 Izbori 2020 Pirot Plus Online

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas, sreda, 4.marta,  izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji za 26. april ove godine.Ova odluka ne odnosi se na skupštine gradova u kojima su održani vanredni izbori.

Gojković je pozvala građane da iskoriste svoje pravo i izađu na redovne izbore gde će, kako je rekla, imati priliku da svojim glasom u demokratskom izbornom procesu odluče o budućnosti njihovih lokalnih samouprava i o njihovom daljem razvoju.

 Poručila je da sve učesnike poziva da se bore za naklonost birača odgovornošću i fer kampanjom i pozvala sve da poštuju demokratski iskazanu volju građana.

Rokovi za pripremu i održavanje izbora počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke, a  odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da  će takodje danas, raspisati redovne parlamentarne izbore, tako da praktično odmah počinje izborna kampanja. Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor treba da raspiše pokrajinske izbore, a ona kao predsednica parlamenta da raspiše lokalne izbore.

Izbori na svim nivoima trebalo bi, prema ranijim najavama, da se održe 26. aprila. Parlament će do tada raditi onoliko koliko bude bilo potrebno i ako postoje predlozi zakona ili sporazuma, deklaracije i rezolucije koje treba doneti, a koje su bitne za građane Srbije.