Lokalna samouprava prati situaciju u prosveti

15. avgust 2013. 09:15 Društvo Pirot Plus Online


Smanjen broj učenika koji je uslovio i manji broj odeljanja u školama doveo je do toga da pojedini nastavnici budu proglašeni za tehnološki višak. Boban Nikolić, član Opštinskog veća resorno zadužen za vanprivredu, kaže da lokalna samouprava prati situaciju i saradjuje sa Školskom upravom kako bi ublažili ovaj problem u našem gradu.


-Mi naravno pokušavamo u saradnji sa Školskom upravom da stvorimo atmosferu gde neće biti većih posledica iz čitave ove situacije po ukupno obrazovanje u Pirotu. Mi naravno možemo samo da dajemo sugestije, prepourke i dakoordiniramo neke stvari, da apelujemo na direktore da se dogovaraju i da se stvari odvijaju na najpravendiji mogućiu način i u skladu sa zakonom, više od toga ne bi mogli i ne bi smeli. Očekujemo uskoro sastanak sa direktorima škola da nas obaveste o tome koliko ima manjkova ili viškova, za koje predmete i kako će se stvari rešavati.. Od toga kako ćemo sve ovo izvesti zavisi i da li će nam Školska uprava u perspektivi odobriti neka nova radna mesta zbog odlazaka u penziju i da li će škole da raspišu oglase za nova radna mesta. Na žalost, kandidata za posao u prosveti od vapsitačica i učicteljica, preko profesora svih struka do pedagoga i psihologa je veliki, njih je preko 300 u našem gradu. Sa padom broja dece i najvećim udarom, koji nas očekuje 2016. godine, mi ne možemo reći da neko ima perspektivu za zapošljavanje u prosveti- kaže Nikolić.


Nikolić kaže da je neophodno da nadležno ministarstvo definiše konkretne mere kako će se postupati narednih godina, s obzirom na činjenicu da se svake godine smanjuje broj djaka. Pojedine škole nemaju problem sa brojem djaka, kao što je situacija u OŠ “Vuk Karadžić”. Tugomir Cvetković, direktor škole , kaže da je do sada upisan isti broj đaka kao i prethodnih godina i da nema promena kada je reč o broju odeljenja.


-Nama je potvrđeno kao i prošle godine, neće biti nikakvih promena, imamo 60 odeljenja u školi. U petom razredu će biti 6 odeljenja dok će u prvom razredu biti 5, tako da neće biti tehnoloških viškova. Znači 60 odeljenja sa isturenim odeljenjima, tako da ćemo zadržati brojku od oko 1 200 učenika – kaže Cvetković.


Cvetković je najavi i mogućnost otvaranja produženog boravaka u ovoj školi s obzirom da postoji veliko interesovanje roditelja