Ljubisav Orbović i Ljubiša Nestorović: Pirotski samostalni sindikat je godinama među najboljima u Srbiji

23. jun 2020. 14:00 Privreda Pirot Plus Online

U prostorijama Saveza samostalnih sindikata Grada Pirota danas je održana druga sednica Veća Saveza samostalnih sindikata za Grad Pirot i opštine Bela Palanka, Babušnica i Dimitrovgrad. Na poziv novog Veća gradskog sindikata, posle 11 godina, u radu sednice učestvovali su i čelni ljudi sindikata iz Beograda: Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

Jovan Mijalković, predsednik Okružnog Saveza samostalnih sindikata, rekao je da će Veće u narednom petogodišnjem mandatu imati tesnu saradnju sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i stručnim službama Saveza.

Kada su u pitanju teme koje su bile predviđene za današnju sednicu i uopšte stanje u našoj zemlji tokom pandemije, Mijalković je istakao da je gorući problem tokom pandemije bio isplata radnicima koji su ili na plaćenom odsustvu ili rade od kuće. Prema njegovim rečima bilo je mnogo nedoumica i mnogo nepravilnosti. Radnici su dolazili u sindikat, a sindikat, kako je objasnio Mijalković, ne može da reaguje tamo gde nema sindikalnih organizacija, zbog čega predlaže da se unese u zakon da ako neko želi da osnuje preduzeće u obavezi je da ima i sindikat.

Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije I nemetala Srbije kaže da je na ovaj sastanak došao zbog Granskog kolektivnog ugovora koji su potpisali sa Unijom poslodavaca Srbije 5. juna. Taj ugovor garantuje socijalni dijalog, a što je još važnije, ugovor je plod dogovora Unije poslodavaca i Sindikata hemije i nemetala bez učešća NALED-a i Američke privredne komore, koji su bili akteri izrade Zakona o radu koji je katastrofalan za radnike, kaže Nestorović.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, ovom prilikom, kako je rekao u izjavi za medije, članovima Veća predstaviće aktivnosti za održavanje Kongresa SSS Srbije, koji je planiran za 30. jun, ali će realizacija aktivnosti zavisiti od situacije nadalje sa koronavirusom. U daljem periodu, najavljuje Orbović, pratiće najvaljeni program Vlade da plate za pet godina budu 900 evra. To povećanje je pristojno i planiraju da prate i vrše pritisak na Vladu i u firmama, rekao je Orbović.

Pored ostalog na sednici je predstavljen petogodišnji plan rada, podneti su izveštaji o aktivnostima Saveza između dve sedmice i o sprovođenju odluka Veća donetih na prvoj sednici, a bilo je reči i o ostalim značajnim temama i problemima koje su članovi Veća podelili sa čelnim ljudima iz Saveza samostalnih sindikata.