Ljiljana Berić, direktorka Zavoda: Demontaža "Bele mačke" uz nadzor stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture

22. februar 2021. 13:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Ovih dana ponovo je pažnju javnosti privukla jedna od najstarijih kuća starog Pirota, koju je zub vremena davno načeo i do današnjeg dana, skoro potpuno, ruinirao. Doduše, ostao je kostur kao oličenje starovaroške arhitekture zanatskog i trgovačkog Pirota. Reč je o kompleksu “Bela mačka”. Tačnih podataka o tome ko je i kada sagradio kuću Manojla Panajotovića - “Bela mačka”, nema. Pretpostavlja se da je građena kada i Konak Maloga Riste, današnji Muzej “Ponišavlja”, negde oko 1848. godine.

Pre desetak dana srušio se još  jedan zid “Bele mačke” i deo  krova. Objekat je dodatno obezbeđen, ali smo tada saznali da je i za uklanjanje odnosno rušenje objekta potrebna saglasnost stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, koji rade i idejno rešenje rekonstrukcije "Bele mačke". 

Tim povodom danas smo razgovarali sa direktorkom Zavoda Ljiljanom Berić, koja nam je rekla da je zahtev od strane Gradske uprave, za uklanjanje objekta, podnet Zavodu, da se zahtev obrađuje, i da će po donošenju rešenja stručnjaci Zavoda prisustvovati radovima demontaže objekta.

Kompleks “Bela mačka” je 1967. godine proglašen za spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju.