Lekovi na recept još uvek samo u državni apotekama

04. januar 2013. 14:11 Društvo Pirot Plus Online

Iako je najavljeno da će početkom godine pacijenti lekove na recept moći da podižu i u privatnim apotekama, situacija u praksi je bitno drugačija. Petar Jovanović, vlasnik apoteke Petrapharm i predstavnik Farmaceutskog jezgra, kaže da u ovom trenutnu ni jedna apoteka u privatnom sektoru na teritoriji pirotskog okruga nije u mreži za izdavanje lekova na recept, što znači da nije potpisan ni jedan ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje filijale Pirot.

-Već duže vreme u farmaceutskoj praksi ni jedna transakcija ne može se obaviti bez potpisivanja ugovora, što se tiče nabavke, a kamoli u ralizaciji izdavanja na recept. Kamen spoticanja nije kod nas građani moraju znati da mi imamo duže vremena želju da radimo kao što radi državni secktor, koji je monopolistički i privilegovan, ali država očiglendo nije spremna da to egalizuje i da pruži jednaku šansu svima. Država sigurno ne bi bila oštećena ni za jedan dinar. Kada govorimo o Pirotu siguran sam da neće biti prepisan tj. propisan ni jedan recept više ili manje, raspodela bi bila drugačija a kvalitet sigurno bolji - kaže Jovanović.

Jovanović smatra da je problem što Farmaceutsku komoru čine isključivo predstavnici državnog sektora iako je broj državnih i privatnih apoteka izjednačen. Tako da je reč o monopolističkom odnosu koji predstavlja kamen spoticanja u rešavanju problema, za koje Jovanović očekuje da tokom godine budu rešeni.Usklađivanje nije nemoguće ali zahtva određeno vreme.

-Ono što je važno reći građanima da će ovo pitanje verovatno biti rešeno u toku godine, ja lično smatram da je nemoguće i tehnički neizvodljivo da to bude u prvom kvartalu. Potrebno je softverski se opremiti i edukovati kadrove, naravno ima tu još detalja za koje je potrebno vreme. To nije dugo, možda 40-ak dana od momenta potpisivanja ugovora. Važno je, takođe, regulisati i rok plaćanja Fonda prema apotekama koje poptišu ugovor, gde očekujemo da to bude rok od 60 dana, kao što je rok prema opštim pravilima, očekujemo da isti rok važi i u farmaceutskoj industriji - kaže Jovanović.

Ministarstvo zdravlja najavilo je još jednu novinu u prometu lekova a to je uvođenje obnovljivog recepta, za pacijente koji se kontrolišu na tri – četiri meseca. U tom slučaju građani će medikamente pozizati u apotekama bez obaveze da svakog meseca odlaze izabranom lekaru d aim prepiše lek.