Ledene zime neće biti! Prvi sneg krajem novembra! Padavine u granicama višegodišnjeg proseka!!!

01. novembar 2016. 06:00 Društvo Pirot Plus Online

Meteorolozi najavljuju da će ne samo novembar i decembar, već i očekivano najhladniji januar, biti blaži nego lane.

Pred nama je još jedna relativno topla zima. Meteorolozi najavljuju da će ne samo novembar i decembar, već i očekivano najhladniji januar, biti blaži nego lane. Ledene zime sa temperaturama 20 stepeni ispod nule, verovatno će nas, na sreću, zaobići. Stručnjaci, međutim, naglašavaju, da će svakako biti veoma hladnih perioda u toku zime, ali će u proseku biti blaga, pišu "Novosti".

Po rečima Branka Bijelića iz Grupe za dugoročnu prognozu vremena Republičkog hidrometeorološkog Zavoda Srbije, gledano u celini, tokom novembra se očekuje prosečno toplo i prosečno suvo vreme. Vrednost srednje novembarske dnevne temperature vazduha biće u intervalu od četvrtog do osmog podeoka na Celzijusovoj skali. U planinskim predelima očekivane su temperature od nula do četiri stepena.

Kada će pasti prve pahulje?

Sudeći po statistici za poslednje tri decenije, prvi sneg treba očekivati oko 22. novembra, kada je srednji datum pojave prvih pahulja u prestonici. Ali, tada se neće napraviti snežni pokrivač, dovoljno snega za sankanje može se očekivati početkom januara.

"U novembru nas očekuju količine padavina od 35 do 50 milimetara, u pojedinim mestima do 60 milimetara. U planinskim predelima pašće od 50 do 90 milimetara, a u pojedinim mestima i do 110 milimetara kiše", kaže Bijelić.

Trenutne dugoročne meteorološke procene kažu da će i decembar biti blag, topliji i prosečno vlažan mesec. Ipak, decembarska suma padavina biće za 10 do 20 milimetara veća u odnosu na decembar 2015. godine.

"U većem delu Srbije će decembarska srednja dnevna temperatura vazduha biti viša za 0,5 do jedan stepen Celzijusovih, a na jugu Srbije za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Decembarske srednje dnevne temperature vazduha biće od nula do šest stepeni, a u planinskim predelima od dva stepena ispod nule do tri stepena Celzijusova", kaže Bijelić.

Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka - od 40 do 60 milimetara, a na pojedinim lokacijama i do 80 milimetara. U planinskim predelima pašće od 60 do 90 milimetara, a ponegde i do 100 milimetara.

"Topliji, blaži nego inače i prosečno vlažan biće i januar", kaže Bijelić. "U celoj Srbiji januarska srednja dnevna temperatura vazduha će biti viša za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Srednje januarske dnevne temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od nula do četiri Celzijusa. U planinskim predelima od minus četiri do dva stepena. Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u intervalu od 25 do 45 milimetara, lokalno i do 60, a u planinskim predelima od 40 do 60 milimetara. Ponegde i do 80 milimetara".

Iako bi predstojeća zima trebalo da bude blaža od prošlogodišnje, očekivani su i hladni periodi.