Laura Barna, istraživač i pisac čija dela treba pročitati

21. februar 2020. 20:44 Kultura Pirot Plus Online

U redovnom programu Salona knjige i grafike u Pirotu predstavljen je roman „Jugo uvek okreće na buru“  srpske književnice, Laure Barne, koja je objavila više priča, romana, eseja, studija, likovnih kritika i stručnih radova iz istorije umetnosti. Za svoj rad dobitnik je nekoliko značajnih nagrada. Roman „Jugo uvek okreće na buru“ se može doživeti kao ljubavna priča. Roman je nastao, gotovo, neplanirano kaže autorka, Laura Barna. Otišavši na  jedno malo ostrvo na Jadranskom moru, koje se moglo po obali preći za sat vremena i za koje je imala osećaj da pluta, da se stalno pomera, želela je da piše o jednoj jermenskoj porodici koja je izbegla u Beograd. Ali, ostavlja već pripremljenu građu i počinje da piše Jugo uvek okreće na buru.

Bibliotekar i pisac, Aleksandar Popović, učesnik književne večeri smatra da je Laura Barna svojevrstan istraživač, ona zapravo i jeste istoričar umetnosti i svoju profesiju vešto koristi u svom radu.

Moderator književne večeri bila je profesorka, Jasmina Manić.

Sutra od 13 časova će biti dodeljene nagrade  XXI Salona knjige i grafike , kao i nagrade za kratku priču. Od 17 časova je promocija romana „Konstantinovo raskršće“ Dejana Stojiljkovića, a od 18 časova i 30 minuta promocija romana „Yugoslav“ , Ane Vučković Denčić.