LAP u migrantskoj krizi u osiguravanju javnog zdravlja primer ostalim lokalnim samoupravama

20. decembar 2018. 13:09 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Predstavnici grada Pirota i članovi Radne grupe koji su učestvovali u izradi Lokalnog akcionog plana u migrantskoj krizi u osiguravanju javnog zdravlja na teritoriji grada Pirota, posetili su od 11. do 13. decembra lokalne vlasti i zdravstvene ustanove u gradu Izmiru u Turskoj. Grad Pirot je jedan od tri grada, pored Šida i Vranja, koji su prvi u Srbiji izradili nacrt ovog dokumenta u Srbiji.


Članovi pirotskog Radnog tima, Bojan Randjelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu, Sreten Savov, član Gradskog veća, dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja i dr Elizabeta Aleksić, direktorka Zavoda za javno zdravlje izradili su Lokalni akcioni plan u migrantskoj krizi u oktobru. Dokument je preveden na engleski, i iz središta Svetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu, gde je bio na uvid, ocenjen je vrlo pozitivno.


Ova studijska poseta je integralni deo programa podrške EU u upravljanju migracijama u Srbiji, odnosno projekta "Otvorene zajednice-uspešne zajednice" koji realizuju agencije Ujedinjenih nacija, Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) , Internacionalna organizacija za migracije (IOM) , Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) , I Svetska zdravstvena organizacija(WHO) , koja je ujedno i realizovala ovu studijski posetu, rekao je u izjavi za Portal Plusonline, Bojan Randjelović, pomoćnik gradonačelnika i član Radnog tima.

Radionica koja je prethodila studijskoj poseti i sama studijska poseta u Turskoj obezbedile su korisne informacije za finaliziranje Lokalnih akcionih planova delovanja u migrantskoj krizi radi osiguravanja javnog zdravlja migranata i lokalnog stanovništva.