KZN Najbolje za Pirot: Borba protiv izgradnje MHE i potpisivanje memoranduma o saradnji sa Udruženjem Opre Romalen

18. februar 2019. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Odbornička grupa Najbolje za Pirot sazvala je konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o aktuelnostima u borbi protiv mini hidroelektrana, a kasnije je potpisan memorandum o saradnji sa Udruženjem Opre Romalen.

Šef Odborničke grupe Najbolje za Pirot, Žarko Todorović, rekao je da se oni od osnivanja zalažu za zaštitu reka i borbu protiv izgradnje derivacionih MHE. Istakao je, takođe, da su na sednicama Skupštine grada davali predloge o sprečavanju izgradnje i brisanju lokacija za izgradnju derivacionih MHE na području grada Pirota.

Todorović je naveo da je najnoviji primer napredovanja procesa izgradnje MHE izdavanje građevinske dozvole za mini hidoelekrane Topli Do. Izdavanje ove dozvole ne bi bilo moguće da Gradska uprava nije sa investitorom sklopila ugovor o ustanovljavanju prava službenosti zakupu za izgradnju linijskog i infrastukturnog objekta.

Odobornička grupa Najbolje za Pirot uputila je zahtev gradonačelniku i predstavnicima gradske vlasti da preduzmu određene mere u cilju sprečavanja izgradnje mini hidroelektrana.

U nameri da čujemo i drugu stranu, kada su u pitanju mini hidorelektrane, uputili smo se u Gradsku upravu. O nadležnostima Gradske uprave i ugovoru sa investitorom govorio je Dragan Stanković, načelnik Gradske uprave Pirot.

Prema njegovim rečima investitor je 2016. godine podneo zahtev da se ustanovi službenost prolaska preko određenih parcela gde je upisana javna svojina grada Pirota i uz zahtev je priložena sva potrebna dokumentacija. Na osnovu svega toga sačinjen je i overen ugovor po mišljenju Javnog pravobranilaštva da se ispunjavaju uslovi za pravnu valjanost. Stanković je naglasio da Gradska uprava Pirot nije nadležna za izdavanje građevinskih dozvola već Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na naše pitanje da li Gradska uprava može da preduzme određene mere u cilju sprečavanja izdavanja ovih građevniskih dozvola i obustave građnje MHE, Stanković kaže da su uputili različite dopise ministarstvima i da pokušavaju preko preispitanog plana da uklone mini hidoelektrane.


Na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Udruženja Najbolje za Pirot potpisan je i memorandum o saradnji udruženja Opre Romalen i Najbolje za Pirot. Žarko Todorović kaže da je saradnja ovih udruženja krenula odavno i da će ubuduće raditi na ispunjavanju zajedničkih ciljeva sadržanih u statutima oba udruženja.

Aleksandar Durmišević, predsednik Udruženja Opre Romalen, istakao je oblasti kojima se njihovo udruženje bavi i dodao na čemu će posebno raditi u saradnji sa Udruženjem Zajedno za Pirot.