Krkobabić: Još 155 lepih kuća širom Srbije dobija mlade vlasnike. Među dobitnicima ponovo Piroćanci

30. maj 2024. 12:52 Društvo Pirot Plus Online

Još 155 lepih kuća širom Srbije dobija mlade vlasnike. Posebno nas raduje što ima porodica sa velikim brojem dece“ izjavio je ministar Milan Krkobabić, nakon što su danas odobreni novi zahtevi za kupovinu sesokih kuća sa okućnicom.

Krov nad glavom dobiće još 226 odraslih i više od 90 mališana. Među porodicama koje odlaze u naselja čak 49 jedinica lokalne samouprave širom Srbije, od Sombora do Gadžinog Hana, Kosijerića i Pirota, ima ih i sa petoro, šestoro pa i više dece! U selu Kruščić, u Opštini Kula, obezbeđen je dom za samohranu majku sa osmoro dece, a u selima Kikinde i Zrenjanina skućiće se dve sedmočlane porodice.

Prema rečima zamenika predsednika Komisije agroekonomiste Milana Prostrana, po broju dodeljenih kuća prednjače Sombor sa 16 i Odžaci sa 12, ali će oživeti i 10 napuštenih domova u selima Surdulice, Vladičinog Hana, Blaca i Vranja. U somborosko selo Bezdan useliće se četiri porodice.

Činjenica je da se ovaj program ukorenio, da daje izuzetne efekte i da bi kao takav trebalo još dugo da traje. Ima izuzetan strategijski, razvojni i demografski značaj“- rekao je Prostran i dodao da će ovoga puta najveća kuća od 248 kvadrata i sa oko 14 ari placa uskoro postati dom porodice u Staparu kod Sombora.

Najveća okućnica od oko 64 ara pripala je pojedincu u Boki kod Sečnja. I ovoga puta je najjeftinija kuća kupljena u Žitištu u selu Begejci za 415,4 hiljada dinara.

Sa današnjih 155 odobrenih domova, ukupna cifra oživelih napuštenih kuća popela se na 2.905.

Služba za odnose s javnošću

Milan Obradović (naslovna fotografija) i Bojana Caranović (ostale fotografije)