×

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo nove mere

29. jun 2020. 13:00 Korona virus Pirot Plus Online

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je taj štab danas doneo odluku da na području Grada Beograda od sutra, od šest sati ujutru, bude obavezno nošenje maski.

Kisić Tepavčević je u izjavi za agenciju Tanjug, nakon sastanka Kriznog štaba, istakla da će nošenje maski biti obavezno ne samo u prevozu, već i u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu biti i pamučne. Apelujemo na to da se koriste i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, te mere su donete zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da većina zaraženih ima blaži oblik infekcije ili nema nikakve simptome, ali da se, ipak, značajan broj osoba hospitalizuje.

Najveći broj zaraženih je upravo sa područja glavnog grada i ukoliko se takav trend nastavi ograničiće se broj ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru, rekla je ona, ponovivši da je čak i uz fizičku distancu, obavezno nošenje zaštitne maske.

Prema njenim rečima, lokalne samouprave u pogođenim mestima donele su odgovarajuće odluke, prati se situacija u svim delovima zemlje i Krizni štab dobija izveštaje iz časa u čas.

Takođe, Kisić Tepavčević je precizirala da, za sada, nisu planirane bilo kakve sankcije, ali da se i kaznene mere mogu očekivati ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane, izrazivši nadu da će i studenti poštovati striktne preporuke.

Još jednom apelujemo na striktno pridržavanje mera, pre svega nošenje maski u zatvorenim prostorima kao glavne mere, jer koliko god da nije lagodno, time spašavamo život, poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je napomenula da nije doneta odluka o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata, ali da mora da se ispoštuje mera da se sve vreme u zatvorenom prostoru nosi maska.

Preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije