Krasić: Tradicija stara 17 godina, ove godine zbog kovida i poplava, biće prekinuta. U hramovima podela Bogojavljenske vodice

18. januar 2021. 19:27 Gradska hronika Pirot Plus Online

Pre sedamnaest godina godina Pirot se pridružio malom broju gradova u Srbiji koji su obnovili tradiciju i na Bogojavljenje, 19. januara, organizovali plivanje za krst časni.

U Pirotu se za krst Časni plivalo, u novijoj istoriji, prvi put 19. januara 2004. godine na Nišavi, kod Golemog mosta, kada je prvi krstonoša bio sadašnji direktor Sportskog centra u Pirotu, Nenad Đorđević. Od tada svake godine plivanje se održava na kompenzacionom bazenu dva HE “Pirot“, odnosno gradskom kupalištu. 

Ove godine, tradicija neće biti nastavljena iz više razloga. Dragan Krasić, predsednik Odbora Crkvene opštine Pirot, u izjavi za portal Pirot Plus online kaže da će ovaj običaj, gde mladići, dokazuju plivanjem u ledonoj vodi, svoju ljubav prema Bogu, ove godine izostati. 

U skladu sa merama Kriznog štaba, uz saglasnost Arhijerejskog namesnika pirotskog i Sportskog centra, koji je organizator doneta je odluka da se ove godine manifestacija ne održi. Svi ostali obredi u pirotskim hramovima biće održani, od liturgije, do osvećenja Bogojavljenske vodice, koja će uz primenu propisanih epidemioloških mera, biti podeljena građanima Pirota, kaže Krasić. 

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Prema predanju u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju.

Ljudi se pozdravljaju sa Bog se javi, a otpozdravljaju Vaistinu se javi!!!!!