Krajnji cilj akcije "Recikliraj za Pirot" primarna selekcija otpada

30. jul 2020. 13:42 Gradska hronika Pirot Plus Online

Danas je sibolično ozvaničen početak akcije koja će u narednom periodu promovisati reciklažu,  otuda i njen naziv "Reciklirajmo za Pirot". 

Akciju zajedno realizuju Gradska uprava Pirot, JKP "Regionalna deponija Pirot" i JP "Komunalac", uz podršku Udruženja Roma "Amala". 

U prvom delu akcije, koja će kao krajnji cilj imati primarnu selekciju otpada na mestu nastanka, odnosno u domaćinstvima, poslovnim i proizvodnim prostorima radiće se remont postojećih i postavljanje novih kaveza za odlaganje plastične ambalaže. 

Akciju je najavio Nebojša Ivanov, direktor Regionalne sanitarne deponije.

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalnu delatnost podsetio je da je postavljanje žičanih kaveza za prikupljanje PET ambalaže na području grada počelo pre oko petnaestak godina, kada se i krenulo sa priprema za izgradnju Regionalne deponije. 

- Sada njihov broj iznosi oko 230, koji su raspoređeni na području grada. Postavljanje ovih kontejnera bio je prvi korak ka uvođenju primarne selekcije otpada, što je i krajnji cilj naše akcije. Očekujemo da se građani uključe i pozitivno reaguju, tako što će razdvajati plastični otpad i isti bacati u za to predviđene kontejnere. Akcija ima višestruki značaj za grad u svakom smislu, kaže Pešić.

Kao partner našim javnim preduzećima, u akciji učestvuju i članovi Udruženja Roma “Amala”, koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina. Predsednik Udrženja Blaža Memetović kaže da je trenutno angažovano sedam članova, a u punom kapacitetu radiće njih 17.