Korona virus je na „slobodi“ , naredne dve nedelje naročiti oprez

08. maj 2020. 15:36 Društvo Pirot Plus Online

Danas je u prostorijama grada Pirota odžana konferencija za novinare povodom aktuelne epidemiološke situacije u Pirotskom okrugu. Novinarima su se obratili epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot, dr Radmila Zec i direktorka pirotskog Zavoda, Elizabeta Aleksić.

 Prema najnovijim podacima na teritoriji Okruga registrovano je 99 potvrđenih slučajeva na osnovu laboratorijske dijagnostike. Od tog broja 71 lice je sa teritorije Pirota, 20 Babušnice, 7 Bele Palanke i jedno lice iz Dimitrovgrada. Od početka epidemije do sada preminulo je jedanaest osoba. Epidemiolog , dr Radmila Zec, kaže da je pojačano testiranje, a s obzirom da je virus na „slobodi“ očekuje se povećanje broja zaraženih i da je zbog toga neophodno uvažavati preporučene mere opreza.

Direktorka Doma zdravlja u Pirotu, Elizabeta Aleksić, je još jednom ukazala na značaj odgovornog ponašanja i pridržavanja propisanih mera zaštite jer je virus i dalje prisutan bez obzira što je epidemija u slabljenju. Takođe, istakla je da će se u narednom periodu realizovati istraživanje u naučnomedicinske svrhe čiji će protokol definisati Medicinski fakultet u Beogradu u saradnji sa institima za epidemiologiju, mikrobiologiju i imunologiju i Institutom za informatiku kako bi se stekao uvid u kolektivni imunitet.