Koridor ipak kroz Sarlah

04. septembar 2013. 12:22 Gradska hronika Pirot Plus Online


Milorad Spasić, zamenik nadzornog organa na deonici Koridora 10 od Proseka do Čiflika u izjavi za portal Plusonline kaže da će na ovoj deonici, kako je predvidjeno projektom, biti izgradjeno 30 mostova. Od Poseka do Bancareva 10, od Bancareva do Crvene reke 5 i izmedju Crvene Reke i Čiflika 15 mostova.


Na potezu od Čiflika prema Pirotu na izgradnji auto puta angažovane su dve firme. Španski Rubau angažovan je na deonici od Čiflika do Staničenja, dok grčki Aktor radi deonicu od Staničenja do obilaznice Pirot. Ovaj deo magistralnog puta, praktično će postati jedna traka budućeg Koridora


- Da bi se to postiglo, neophodno je prvo ukoniti postojeću traku, kako bi se napravio profil koji odgovara karakteristikama auto puta. U toku su intenzivne pripreme, u kojima prednjači španska firma. Rade i Grci, ali ne tim intenzitetom. Medjutim, prema mojim saznanjima, oni su dobili i 10 odsto avansa, tako da se uskoro očekuje intenziviranje radova na terenu, kaže Spasić.


Firma Aktor gradiće i tunele kroz Sarlah kao i most prema vašarištu, kaže Spasić


- Rade se dva nova tunela, za obe trake auto-puta po jedna cev. Nisu tačna nagadjanja da će preko Sarlaha biti izgradjeni useci, to je dezinformacija, gradiće se tuneli, i most preko Vašarišta, kaže Spasić


Na ovoj deonici biće neophodno dobro organizovati posao, s obzirom da se radi o značajnim i obimnim radovima. Prema Spasićevim rečuima, malo ga je iznenadila informacija da će gornji sloj mosta kod Čiflika biti srušen, što praktično znači da će ovaj puni pravac u nekom periodu biti u potpunom prekidu. To će biti problem, ukoliko u medjuvremenu ne bude završen alternativni putni pravac prema Nišu, čija je izgradnja ugovorena paralelno sa izgradnjom ove trase Koridora, kaže Spasić.