Korak ka vanrednom stanju - Vulin traži da Vučić „preduzme neophodne mere na zaštiti stanovništva”

15. mart 2020. 10:49 Korona virus Pirot Plus Online

U skladu sa Ustavom Republike Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje, uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem zahteva od predsednika da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništva, javlja RTS, a prenosi portal Politika.rs. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je, govoreći o zdravstvenoj krizi u Srbiji izazvanom pandemijom koronavirusa, izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

„Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici. I tako dalje”, objasnio je on na konferenciji za štampu upitan da li će biti uvođenja vanrednog stanj i da li se o tome trenutno razmišlja.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere. „Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju”, rekao je Vučić.

Moguće značajno ugrožavanje zdravlja stanovništva

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obratio se predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću i dostavio mu procenu rizika i pretnji nakon pojave zarazne bolesti Covid 19, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Ministar Vulin se tim povodom obratio građanima Srbije:
 
Poštovani građani Srbije, na osnovu odredbe člana 88 stav 2 Zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane se obratilo predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću i dostavilo  mu procenu rizika i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana.

Nakon pojave zarazne bolesti Covid 19 koja je izazvana virusom SARS Cov 2 i pored do sada preduzetih mera od strane nadležnih organa i organizacija, a polazeći pre svega od dešavanja na globalnom nivou i proglašenja globalne pandemije Covid 19 od strane Svetske zdravstvene organizacije, procena je da bi dalje širenje Covida 19 moglo značajno ugroziti zdravlje šire populacije stanovništva, a time dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Republici Srbiji, uključujući funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede.

Iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hotnih mera iz nadležnosti predsednika Republike Srbije.
 
Predsednik Republike Srbije je primio procenu Ministarstva odbrane i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti u funkciju očuvanje života i zdravlja svih građana Srbije sve službe bezbednosti u našoj zemlji. Građani Srbije, budite uz svoju zemlju, uz svoju državu. Živela Srbija, navodi se u izjavi ministra Vulina dostavljenoj medijima.

Predsedniku dostavljena procena rizika, potrebne hitne mere

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je to ministarstvo dostavilo predsedniku države i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću procenu rizika i pretnji po bezbednost Srbije i njenih građana koja zahteva donošenje hitnih mera iz njegove nadležnosti.

„Procena je da bi dalje širenje koronavirusa moglo značajno ugroziti zdavlje šire populacije stanovništva a time i dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Srbiji, uključuju i funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede”, saopštio je Vulin na TV Pink.

Kako je Vulin rekao, iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

- Na osnovu odredbe člana 88, stav 2 zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane se obratilo predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srbije Aleksandru Vučiću i dostavilo mu procenu rizika i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana. Nakon pojave zarazne bolesti Covid-19, koja je izazvana virusom SARS kov 2, i pored do sada preduzetih mera od strane nadležnih organa i organizacija, a polazeći pre svega od dešavanja na globalnom nivou i proglašenja globalne pandemije Covid-19 od strane SZO, procena je da bi dalje širenje Covida-19 moglo značajno ugroziti zdravlje šire populacije stanovništva, a time dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Republici Srbiji, uključujući i funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede. Iz navedenih razloga, rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Republike Srbije - izjavio je Vulin u vanrednim vestima TV Pink.

Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države. To se potom šalje u Skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik Skupštine i Vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom donesu tu odluku.

„Predsednik je primio procenu Ministarstva odbrane i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskorisiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti u funkciju očuvanja života i zdravlja svih građana Srbije sve službe bezbednosti u našoj zemlji”, rekao je Vulin, prenosi Beta.

Vučić: Pobedićemo zajedno ovu pošast

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svom instagram profilu da moramo da se borimo i zajedno pobedimo pošast pred kojom smo se našli.

„Moramo da se borimo, pobedićemo zajedno ovu pošast”, napisao je Vučić na instagram profilu.

U nedelju odluka o upotrebi vojske u civilne svrhe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju će doneti odluku o tome da li će biti uvedena upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe, saznaje Tanjug.

Preuzeto sa sajta Politika.rs

Naslovna fotografija preuzeta sa sajta Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja