Kontrolisani uslovi proizvodnje pirotske peglane kobasice. Omogućena legalizacija proizvodnje i plasmana na tržište

10. januar 2018. 10:45 Privreda Pirot Plus Online

Peglana kobasica je originalan pirotski proizvod, svojstven isključivo pirotskom kraju. Pravi se od odredjinih vrsta mesa, bez termičke obrade suši se na promajnom mestu, isključivo u zimskim mesecima. Sem od kvaliteta mesa, uklanjanja masnoće i peglanja, njen kvalitet zavisi u velikoj meri i od vremenskih uslova, temperature i vlažnosti vazduha. Zato je količina proizvodnje „peglane“ bila ograničena. Medjutim, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, doduše malo je primera za sada, proizvodnja je moguća tokom cele godine. To upravo radi, Dalibor Tošić, vlasnik restorana „Boem“, dobitnik brojnih nagrada i priznanja za kvaltet peglane kobasice koju proizvodi u kontrolisanim uslovima rada.

Tošić kaže da se proizvodi tokom cele godine i da su najnovije količine spremne za predstojeći Sajam peglane kobasice.

Deo savremene, kvalitetne opreme, Tošić je obezbedio zahvaljujući svom projektu koji je podržao Help. Veći deo opreme finansiran je iz sopstvenih sredstava.

Pravilnik, u čijoj izradi je učestvovao Dalibor Tošić, će omogućiti proizvodjačima da legalizuju svoju proizvodnju i plasman van granica zemlje.