Komunalci najavljuju generalni štrajk

25. oktobar 2012. 09:35 Privreda Pirot Plus Online

Zaposleni u javnim komunalnim preduzećima najavljuju generalni štrajk jer tvrde da su Zakonom o maksimalnim platama u javnim preduzećima umesto direktora najviše pogođeni najugroženiji radnici. Zakon pogađa spremačice, kurire, kafe kuvarice, vozače, portire i administrativne radnike.

Predstavnici sindikata zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima okupili su se u juče u Beogradu, zahtevajući da se Zakon o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru povuče ili izmeni, jer bi kako su istakli, primena ovog zakona dovela do umanjenja plata navedenih kategorija zaposlenih i do 40 odsto, a mnogima bi već oktobarska zarada bila smanjena na 18.443,96 dinara, što je manje od garantovane minimalne zarade.

Boban Tolić, zamenik direktora JP "Komunalac" u izjavi za Plus radio kaže da je lično protiv štrajka kao metode ostvarivanja odredjenih prava, ali se slaže sa činjenicom da su zarade radnika u javnim komunalnim preduzećima medju najnižima

- Nama su plate najniže u poredjenju sa ostalim javnim preduzećima i prosto je neverovatno da je Zakon predvideo upravo smanjenje i ovako minimalnih primanja. Mislim da je Zakon donet naprečac, jer njegovom primenom zarade će biti niže od predvidjene zagarantovane minimalne cene rada, kaže Tolić.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Vlada razmatra zahteve sindikata i da će u najkraćem roku pronaći rešenje kojim će se zaštititi radnici sa niskim primanjima. On je rekao da radnici neće biti oštećeni.