Kompostana - još jedan revolucionarni projekat za Pirot "ekološki grad"

29. septembar 2020. 13:38 Gradska hronika Pirot Plus Online

U Skupštinskoj sali Gradske uprave Pirot danas je održana prezentacija Projekta izgradnje kompostane u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu. 

Organizatori prezentacije su JKP "Regionalna deponija Pirot", Gradska uprava Pirota i Odeljenje za urbanizan, stambeno - komunalne poslove, gradjevinarstvo i inspekcijske poslove.

Nebojša Ivanov, direktor Regionalne sanitarne deponije kaže da će uz eventualne primedbe i sugestije projektant, posle ove prezentacije, ulazi u završnu fazu izrade projekta sa kojim će se aplicirati za građevinsku dozvolu. Projektantska vrednost kompostane je oko 330 miliona dinara i sa tim projektom će se aplicirati prema IPA fondovima Evropske unije". Prezentacija "Morfološka analiza neopasnog komunalnog otpada" pokazuje da od ukupnog otpada koje se trenutno skladišti na telu deponije, oko 50 odsto predstavlja biorazgradivi otpad od kojeg može da se proizvodi kompost. Benefiti su višestruki. 

O važnosti projekta Kompostane za grad Pirot govorio je Bojan Pešić, načenik Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost

Izrada projektne dokumentacije finansirana je od strane Ministarstva zaštite životne sredine u iznosu od četiri miliona dinara i grada Pirota u iznosu od milion dinara.