KOLUMNA: Cogito, ergo sum! Buđenje usnulih glasača - Predrag M. Vidanović, istoričar

27. mart 2019. 11:30 Društvo Pirot Plus Online

Sve miriše na izbore. Napokon, neko će se setiti i mene, malenog srpskog glasača.
Ja sam samo jedan običan glasač, i osećam sada ću postati nekome bitan, sada će se setiti i mene, dobijam osećaj da i ja postojim. Dođu tako neka lica koja mi govore o stvarima koje ja znam mnogo bolje i mnogo više od njih, ali oni su naučili lekciju i deklamuju je napamet uz prethodnu molbu da ih samo ništa ne pitam itd. Dođu izbori, ja sam glasač, odem i glasam jer je to moja građanska dužnost i opet upadam u stanje spavača do sledećeg izbornog ciklusa kada me probude da slušam naučenu lekciju.
U stvari šta se desi? Naš srpski izborni sistem je takav da mi, obični glasači, glasamo za kandidatsku listu, to se naziva proporcijalni sistem. Кo je na toj listi i da li je, to nije bitno, važna je lekcija puna fraza i uglavnom neistina, a ja onako glasački bunovan i ne vidim i ne čujem dobro, samo klimam glavom jer su mi stariji rekli da je tako najbolje. Nakon izbora, lista uđe u skupštinu, dobije razne resore, funkcije i odbore. Izvinite, a ko je na listi, a gde je kandidat koji je deklamovao naučenu lekciju, a on je tek petnaesti na listi, a zašto nije došao treći sa svojom lekcijom nego su mi poslali petnaestog, pa lekcija je ista samo je deklamator isti. Znači, nije bitno ko će zastupati moje interese u skupštini, svi su isti.
I tako, u skupštinu uđu neki meni nepoznati ljudi, koji se bave, za nas obične glasače, ključnim pitanjima za naše male glasačke živote, odlučuju o našim životima neke liste koje prelaze sa jedne političke strane na drugu, bez ponovnog upita da li se ja slažem sa tim. Do izbora, ja sam opet uspavani glasač, nepotreban i čak i nepoželjan da se probudim i kažem

bilo šta, što bi mi možda zasmetalo. Lista je nedodirljiva. A lista živi svoj mandatski život, preleće, glasa ili ne, bori se za moja glasačka prava, za moj uređeni i spokojni mali glasački život. Primetio sam, ovih dana da se lista toliko bori za mene malenog glasača, da su spremni i fizički da se obračunaju sa drugima, koji mi ne daju da živim svojim mirnim spavačkim snom. E, tu se trgnem iz svog sna i pitam se u čije ime neko sa nekakve liste ima pravo da fizički nasrne na svog neistomišljenika, a kad, gle čuda, to nije običan neistomišljenik, to je gradonačelnik lično. Gradonačelnik, ili prvi predsednik opštine Pirot izabran na neposrednim izborima za tu funkciju (2003 - 2008), za koga se glasalo lično, imenom i prezimenom, a ne listom nepoznatih osoba. Lista nasrnula na ime i prezime! Poštovane kolege, glasački spavači to je nedopustivo. Ovo je alarm za buđenje, probudite se iz sna i podignite glas protiv ovakve pojave. Naš grad je oduvek bio miran, tih, ali veoma radan i pošten. Ovakve pojave su nama strane i uznemiravajuće. Ako se ne suprotstavimo ovome, posledice mogu biti nesagledive. Mi smo do skora bili u ratnom okruženju, moralni sistemi skoro da i ne postoje. Ja, običan glasač, ne želim za ovo da glasam.
Neću više da glasam ni za nikakvu listu, hoću ljude od imena i prezimena, od integriteta i autoriteta. Taj, takozvani proporcijalni sistem izbora, ima veliki niz manjkavosti koji dovode do ovakvih neželjenih pojava. Većinski sistem nam omogućava da glasamo za ličnost, lično. Ličnost sa svojim imenom i prezimenom mora da stane u odbranu najpre samog sebe, a zatim i ideologije koju zastupa. Na taj način može i da se bori za moj lepši i bezbrižniji život, od koga će mu na sledećim izborima zaista biti od koristi, ili će biti kažnjen neglasanjem. Neće imati prilike da pređe na neku drugu listu i opet pod tom listom, listati sve po spisku.

Predrag M. Vidanović, istoričar

Redakcija se ogradjuje o stavove autora Kolumne, smatrajući ih njihovim ličnim javno izrečenim ocenama ili razmišljanjima .

…………………………………………………………

Pozivamo zainteresovane koji žele da na našem Portalu objave svoje mišljenje da nam se jave ili tekst pošalju na mejl plusradio010@gmail.com