Koji su problemi mladih da učestvuju u srpskom društvu?

05. decembar 2014. 08:10 Društvo Pirot Plus Online

Koordinator Lokalne kancelarije za mlade, Miloš Colić učestvovao je u panel diskusiji o temi "Izgubljena generacija? Problemi mladih da učestvuju u srpskom društvu", koju je organizovala Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju u okviru projekta "Jačanje struktura za osnaživanje i participaciju mladih u Srbiji", na kojoj je konsatovano da samo 20 odsto mladih u Srbiji je društveno i politički aktivno. Colić je tom prilikom rekao da je glavni uzrok apolitičnosti diskriminacija na osnovu uzrasta

Posledica te apolitičnosti je to što mladima nema ko da predstavi koncept politike kao skupa društvenih pitanja, smatraju stručnjaci i poručuju da politička aktivnost nije samo učlanjivanje u političke stranke.

- Govorili smo o ulasku mladih u politiku, aktivizmu mladih i njihovom životu i potrebama. Situacija se, ipak, promenila u odnosu na 2007. godinu, kada je samo dva odsto mladih bilo aktivno. U tom periodu otvoreno je blizu 140 prostora u kojima mladi rade i provode svoje vreme. Postoji oko 900 udruženja mladih i udruženja za mlade to nije malo ali to je samo prvi korak koji treba učiniti u toj nekoj sistemskoj politici vezanoj za omladinu u Srbiji, kaže Colić

Predstavnici Ministarstva omladine i sporta najavili su da je će to ministarstvo izraditi nove strategije za mlade, u cilju jačanja kapaciteta udruženja za mlade i podsticanja pravnog sistema na aktivizam mladih, jer upravo mladi treba aktivno da menjaju sistem u skladu sa svojim željama i interesima.

Obrazovanje i nezapošljenost jesu trenutno najveći problemi mladih u Srbiji. Tim povodom koordinator naše Kancelarije za mlade napominje da je u Pirotu po tom pitanju dosta učinjeno.

- Otvoren je uslužni inkubator, završen je projekat biznis inkubatora proizvodnih aktivnosti, a u toku je izrada projekta inkubatora poljoprivrednih aktivnosti, što će biti posebno interesantno i nešto potpuno novo. Sa ovim projektom konkurisaćemo naredne godine kako kod domaćih ministarstava tako i kod stranih donatora, kaže Colić.