Ko je i zašto odlučio da zatvori pirotski Zatvor!? Pritvorenika više nema, dvorištem šetaju golubovi

01. jun 2020. 15:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Juče, tokom razgovora sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade Srbije, pored ostalog, pitao sam je za vest koja se širi ovih dana Pirotskim okrugom, da će pirotski Zatvor, ili Pritvorska jedinica, kako se zvanično zove, biti  zatvoren i preseljen u Niš. Time će biti ukinut pirotski Odsek.

S obzirom na veličinu Okruga, na blizinu granice, ali i na brojne probleme koji bi nastali, ovih dana se širi nezadovoljstvo u Pirotu.

Saznali smo u medjuvremenu mnogo karakteristični detalja. Zatvor je prolazio, za svojih 120 godina, kolikio postoji, kroz različite periode. U nekoliko navrata je zatvaran, potom vraćan. Od 1993. godine nema upravnika zatvora. Šef pirotskog Odseka živi i radi u Nišu i samo povremeno se uključuje u rad.

Zatvor je 2003. godine adaptiran, da bi potom, kada je u martu izašao poslednji pritvorenik, uredjivan, postavljene pločice, sanitarija… Kasnije se saznalo da će u Pirotu biti smešteni zaraženi korona virusom. Iako se operisalo različitim brojkama, zvanično 40 kovid zatvorenika bilo je do pre neki dan ovde. Tačnije, 18. marta, pirotski zatvor napustio je, najpoznatiji pritovorenik Milovan Stevanović, direktor Gerentološkog centra u Nišu.

Od tada, zatvor je prazan. U ovoj Ustanovi radi 22 zaposlena (ili je radilo?), od toga četiri komandira.

Kako smo saznali pre neki dan je odneta kuhinja, a danas je nastavljena seoba.

Danas smo dogovorili razgovore sa onima koji imaju sve detalje koji karakterišu, kakve bi sve probleme donelo ukidanje zatvora.

Sonja Nešić je viši javni tužilac. Ona je jedina do sada iz pirotskog pravosudja poslala podnesak u kojem je obrazložila razloge zvog čega bi zatvaranje pirotske Pritvorske jedinice bilo pogrešno i donelo više štete!

Pirotski advokati takodje reaguju. I oni smatraju da će rad pravosudja i advokata biti otežan. Srdjan Mitić, poznati pirotski advokat, smatra da preseljenje pirotskog zatvora  ne bi bila nimalo dobra odluka.

  Nastavićemo da istražujemo. Zvaćemo sve relevantne institucije u Srbiji i Pirotu, kako bi stigli do pravih razloga za ovakvu odluku, za koju se, navodno kaže da je PRIVREMENA!

  Pitaćemo i zašto su i kojim razlogom svi zaposleni u Zatvoru morali u kućnu izolaciju, a zatim sedam dana rada "zatvoreni" u Zatvoru, i tako naizmenično!