Knjiga Davora Lazarevića "Ruska emigracija u Pirotu" predstavljena u Ruskom domu u Beogradu

30. januar 2020. 11:30 Kultura Pirot Plus Online

Juče je u Velikoj sali Ruskog doma u Beogradu predstavljena knjiga istoričara Davora Lazarevića pod nazivom "Ruska emigracija u Pirotu". Izdavač knjige je Istorijski arhiv u Pirotu. O knjizi su, pored autora, govorili recenzent Predrag M. Vidanović, u ime izdavača Ivana Kostadinović, direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu, a moderator večeri bila je Bojana Mitić, diplomirani filolog.

Tim povodom danas smo posetili Istorijski arhiv u Pirotu i sa direktorkom Ivanom Kostadinović i recenzentom Predragom Vidanoviće razgovarali o utiscima sa promocije.

Prema rečima Ivane Kostadinović ovakve publikacije su veoma važne jer se zasnivaju na arhivskoj građi iz pirotskog arhiva čime ona postaje dostupna široj javnosti. Arhiv je, kao izdavač, posle štampe uputio knjigu bibliotekama i ustanovama kojima bi knjiga bila korisna, kaže Kostadinovićeva i dodaje da su ubrzo potom dobili poziv od Ruskog doma da održe promociju knjige kod njih. Na promociji je bilo lepo, prisustvovalo je mnogo ljudi, a među njima i Piroćanci koji žive u Beogradu, istakla je Ivana Kostadinović.

Predrag Vidanović objašnjava da publikacija ima više slojeva u svom značenju. Davor Lazarević je prvi dao pohvalu, odu intelektualnoj eliti koja je bila u našem gradu i o čemu se malo govorilo i pisalo, a oni su ostavili veliki trag u našoj prošlosti. Takođe, rad na knjizi je bio mukotrpan istraživački posao jer je veoma malo dostupnih izvora koji su se mogli koristiti.

Ovom prilikom Ivana Kostadinović, direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu rekla je da su ostvarili saradnju sa Ruskim domom i veruje da je ovo početak jedne lepe saradnje ne samo Arhiva, već i drugih pirotskih ustanova kulture sa Ruskim domom.

Promocija ove publikacije biće održana i u Pirotu krajem marta.

*Foto: Arhiva Istorijskog arhiva u Pirotu