KK"Pirot", prvi put od svog osnivanja, postao član Prve lige Srbije

04. jun 2020. 14:13 Sport Pirot Plus Online

Slobodan Djelević, sekretar KK Pirot poslao nam je informaciju, koju je Klub postavio na svoj sajt.

Prenosimo u celosti  objavu sa fotografijama:

Nakon sedam uzastopnih sezona u Drugoj ligi Košarkaški klub "Pirot" se plasirao u Prvu ligu Srbije (KLS), konačno ostvarivši višedecenijski san mnogih generacija.
Plasmanom u KLS Košarkaški klub "Pirot" je postao prvi pirotski klub koji će zaigrati prvi rang takmičanja u sportu koji ima status prvog ranga u kolektivnim sportovima.
Osvojeno је 3. mesto u sezoni 2019/2020 koja je nakon 22. odigrana kola prekinuta zbog svetske pandemije korona virusa i posle čega su administrativne odluke definisale konačan plasman ekipa, samim tim i plasman u viši i ispadanje u niži rang.
Novonastala situacija u državi uz uvođenje vanrednih mera koje su trajale više od mesec dana rezultirala je prekidom svih sportskih takmičenja 15.03.2020.g. i završetkom gotovo svih liga u svim sportovima. U takvoj situaciji je Košarkaški Savez Srbije potvrdio prekid svih takmičanja, da bi u utorak, 02.06.2020.g.
između ostalog doneo odluku o proširenju PRVE LIGE SRBIJE sa 14 na 16 klubova, tako da su se u KLS plasirali "Radnički" Kragujevac i "Sloga" Kraljevo, ali i trećeplasirani "Pirot". Zbog administrativnog prekida UO KSS je doneo i odluku da nema ispadanja iz svih košarkaških liga.
Istorijskiom uspehu Košarkaškog kluba "Pirot" sa trenerom Markom Spasićem i upravom predvođenom predsednikom Kluba Dušanom Dimitrijevićem svakako će se najviše obradovati generacija koja je daleke 1967.g. igrala čuveni turnir za plasman u Prvu ligu Jugoslavije u Pirotu i ispustila šansu jer su plasman ostvarili "Slovan" iz Ljubljane i "Mlada Bosna" iz Sarajeva, dok je Pirot ostao na 3. mestu (ispred zagrebačke "Mladosti", Ivangrada i "Mavrova" iz Gostivara). Za razliku od te generacije sa Svetislavom Pešićem, Zoranom Lazarevićem, Miletom Jovanovićem Šircem, Draganom Filipovićem, Jovanom
Tričkovićem Šerpom, Zoranom Kostićem i ostalima ovoga puta se 3. mesto pozlatilo a Pirot konačno dobio prvoligaša.
Čestitamo svim našim nekadašnjim igračima, trenerima i upravama, ovo je uspeh koji su i oni gradili!
Čestitamo našim igračima, trenerima, upravi Kluba, svim našim članovima, lokalnoj pirotskoj samoupravi, medijima, prijateljima, navijačima, simpatizerima Kluba i svim žiteljima Pirota!

Pregled sezone 2019/20. (arhiva) LINK