Kako odmrznuti minimalnu cenu rada

11. septembar 2014. 11:06 Privreda Pirot Plus Online

Za sutra je zakazana sednica Socijalno ekonomskog saveta na kojoj će se pored ostalog razgovarati o minimalnoj ceni rada. Prema rečima , predsednika samostalnog sindikata naše Opštine, Rodoljuba Ćirića, Samostalni sindikat i Sindikat UGS Nezavisnost će predložiti novu cenu rada u iznosu od 139 dinara za sat. Sadašnja cena rada nije menjana već dve godine i iznosi 115 dinara. U skladu sa zakonom minimalna cena rada treba da bude utvrdjena najkasnije do ponedeljka 15. Septembra.

- Ističem da minimalna cena rada nije menjana od aprila 2012. godine i isnosi 115 dinara po satu, odnosno 20.000 dinara za 174 časa u proseku. Zakonodavac je predvideo da se minimalna cena rada utvrdjuje na Socijalno ekonomskom savetu. Tom porilikom se polazi od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove poredice, minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti, stope domaćeg bruto proizvoda i kretanja potrošačkih cena. Samostalni sindikat Srbije i UGS Ne zavisnost traže od Socijalno ekonomskog saveta da nova cena rada po satu iznosi 139 dinara. Smatram da je to opravdan zahtev, a ja bih lično bio zadovoljan da nova cena rada iznosi 135 dinara imajući u vidu da sve računice ukazuju da je korekcija neminovna. Tako bi mesečna minimalna zarada iznosila 23.995 dinara što je opet manje od isznosa koji odredjuje granicu siromaštva, to jest 24.624 dinara”- kaže Ćirić.

Ako ne dodje do kompromisa na sutrašnjoj sednici, prema izmenama i dopunama Zakona o radu, Vlada Srbije je dužna da u roku od 15 dana odredi visinu minimalne cene rada.