Kako Dimitrovgrad odoleva epidemiji? Aktuelno - Vladica Dimitrov, predsednik Opštine

14. jul 2020. 15:39 Korona virus Pirot Plus Online

Danas smo posetili Dimitrovgrad. Opštinu gde  je u martu registrovan prvi slučaj infekcije koronavirusom u Pirotskom okrugu. Od tada  do danas imali su, sredinom juna, još jedan izolovani slučaj. Praktično, od početka epidemije, ukupno dva. Za mnoge gotovo neverovatno u situaciji kada virus cirkuliše, kada je među nama. Oni nisu izolovani, ali vode računa. Želeli smo da saznamo iz prve ruke, zato smo i dogovorili razgovor sa predsednikom opštine Dimitrovgrad.

Predsednik Vladica Dimitrov, po struci lekar radiolog, kaže da su svi u Dimitrovgradu celu situaciju shvatili izuzetno osbiljno i u skladu sa tim se i ponašaju. Do skoro se u radnjama roba prodavala preko šaltera, prvi su, i pre uvođenja vanrednog stanja, zatvorili ugostiteljske objekte, a pijaca još uvek nije otvorena, posebno za proizvođače koji dolaze sa strane. Ovo je mala sredina, kaže Dimitrov, i ukoliko ne primenjujemo mere, za tili čas može doći do naglog porasta broja obolelih. 

- Ja lično svakodnevno upoređujem brojke, koliko se pacijenata dnevno javi u kovid ambulantu, nihove rezultate, nalaze. Imamo testiranja, naravno. Dobro smo organizovali rad svih službi i za sada nema većih problema. Kafići, oni zatvoreni rade do 20 časova, letnje bašte duže. Dozvolili smo rad i otvorenog bazena, ali i tu se primenjuju sve mere. Situacija je, trenutno, pod kontrolom, ali reagovaćemo veoma brzo uvođenjem rigoroznijih mera, ukoliko je dođe do povećanja broja obolelih, kaže Dimitrov. 

Odmah, po uvođenju vanrednog stanja, pozvali smo nezapošljene  medicinske tehničare i vozače, da nas se jave, i u rekordnom roku angažovali dva medicinaka radnika i isto toliko vozača za potrebe Doma zdravlja, ističe predsenik Dimitrov.

Predsednik Dimitrov imao je poruku za svoje sugrađane, ali i sve ostale građane

Javno preduzeće Komunalac, koje se polako se vraća u neku normali, imalo je problema, posebno tokom vanrednog stanja, kada je drastično smanjen obim kamionskog tranzitnog saobraćaja, jer mi na graničnom prelazu naplaćujemo komunalne takse. Iz tog razloga Opština je uzela kredit od četrdesetak miliona dinara. Trenutno smo na oko 70 odsto izvršenja budžeta. Odrekli smo se većih investicija, koje su bile planirane u ovoj godini, ali sve u cilju da sačuvamo zdravlje naših građana, kaže Dimitrov.