Kako demokratski gradonačelnik Pirota, zamišlja slobodu medija!?

12. jun 2020. 20:49 Presing Pirot Plus Online

Ne znam kome je to bilo potrebno, tek, neko je od realizacije jedne redovne rubrike, emisije, kako hoćete "Presing" koja na našem Plus radiju i Portalu Plus online postoji  skoro od prvog dana (na Radiju od 2006, na Portalu od 2012. godine) pokušao da napravi svojevrstan obračun gradonačelnika sa, po godinama života i staža, jednim od najstarijih aktivnih novinara, ne samo u Pirotu, već u Srbiji.

Gradonačelnik Pirota  Vladan Vasić, inače demokratske prošlosti (bio je član socijaldemoratije na njegovim prvim izborima) izbegavao je proteklih meseci svaki kontakt, samim tim i razgovor u "Presingu" sa Nenadom Paunovićem (72.) novinarom (42.) i vlasnikom Medijske kuće Ani press (Naxi Plus Radio i Portal Pirot Plus online)!!!???

Pirot je imao tu nesreću da se na ovaj grad "sruče" tri neočekivana dogadjaja.

Najpre veliki požar na Staroj planini, zatim ubijanje prasadi i svinja u selima oko Pirota zbog Afričke kuge i konačno Koronavirus.

Za sve to vreme, gradonačelnik nije prihvatao pozive za razgovor, grdno ljut zbog neistine koja mu je servirana početkom godine, a ticala se teške optužbe na moj račun, a koja je, već se pokazuje bila neistina. (Ukoliko sada o tome budem pisao, tumačiće se da sam to činio zbog izbora, tako da ću ovo ostaviti za kasnije, kako bih dokazao teške laži).

Nevolja demokratskog gradonačelnika Vladana Vasića je u tome, što je okružen nekim ljudima  skromnih sposobnosti. Oni su se veoma dobro snašli  da pridržavaju sako, iznose doručak iz njegovog kabineta, slikaju ga na prijemima u Beogradu… Da sve  bude još zabavnije, ovaj čovek je pre neku godinu, dok je Vasićeva Koalicija za Pirot sa SPS-om bila na vlasti u Pirotu, "preleteo"  iz SNS u Koaliciju za Pirot i posle kratkog vremena postao najpouzdaniji Vladanov čovek, član Gradskog veća za resore - investicije, medije …  a kasnije i, gle čuda, šef kabineta !!

Kada pored sebe imate čoveka koji smišlja intrige, svom kumu, vlasniku Pirotskih vesti "uteruje" dobre novce i konstruiše priče protiv Medijske kuće Ani press i novinara NP, onda vam je sve jasno.

Taj sukob počeo je iz vremena kada je "big šef" bio dve godine predsednik FK Radnički i kada je najavljujući reset kada je imenovan, i zaista resetovao Radnički, ostavivši ga bez ijednog mladog igrača, prodavši uz sve to najboljeg mladog igrača Dimitrija Kamenovića bud zašto !

Priča je detaljnija, ali nije tema.

Posle ova tri nesrećna dogadjaja u Pirotu i posle upornih, skoro tromesečnih nastojanja da razgovaram sa gradonačelnikom (ranije su emisije Presing  realizovane bez ikakvih nevolja, jer su zaista bile izuzetno slušane i posećene, što je Vasiću, naravno značilo) gradonačelnik je rešio da se "otvori"!

Poslednju ponudu Vladanu Vasiću poslao sam 26. maja. Odgovorio je jednom reči – prihvatam.

Od tog dana do srede, 10. juna u 13 časova nisam imao odgovor. Tada je sekretarica Kabineta obavestila Redakciju da je gradonačelnik prihvatio razgovor , za četvrtak, 11. jun  u 10 časova.  Za  ozbiljniju pripremu manje od 24 sata.

  Kako smo do sada, obično, na nekoliko dana ranije najavljivali Presing, ostalo je malo vremena da naši posetioci Portala i slušaoci Plus radija, reaguju i pošalju pitanja, kakva je bila praksa. Doduše, jesu, ali ne tako i toliko, koliko je to bilo ranije.

……………………………………………………………………

Dok sam sa koleginicom, koja je primala pitanja tokom emisije, čekao pred vratima Kabineta, kasnije sam shvatio da je unutra trajao "završni dogovor"!  Šef kabineta i još jedan gospodin izašli su zadovoljni. Šef je u rukama nosio tanjir sa ostacima doručka!

(Da budem iskren, iako sam u životu  razgovarao sa mnogim poznatim, ili poznatijim ličnostima od mog gradonačelnika, pred razgovore sa njim uvek sam se dobro pripremao. Uvek sam ih shvatao izuzetno značajnim, odgovornim, jer sam nastojao, da moji slušaoci i posetioci Portala saznaju sve važne  detalje)

 Bilo je tako i ovog puta!

………………………………………………………………………

 Toliko!

Detalje neću da prepričavam. Na Portalu je istog dana postavljen Presing koji je trajao 52 minuta. Dug razgovor, ako ste imali strpljenja, slušali ste! No, evo prilike!

Kazaću vam, da  sam, dan posle, dakle danas, petak, 12. jun, saznao da su u Vasićevoj okolini "slavili" pobedu gradonačelnika nad novinarom Nenadom Paunovićem! ( Kao grobari, protiv delija, maltene tako)

Šta sad?

   Ako niste preslušali  kompletan  Presing, mada je za jedan dan bilo skoro 3000 pregleda, (što je za Pirot, "AJTI"  relativno  potkovan, dobra cifra!), evo prilike da čujete drugi deo RAZGOVORA  koji je bio posebno "interesantan", za koji je gradonačelnik, očigledno bio dobro "pripremljen".

…………………………………………………………………………

Obično svaki video, dobije "ime I prezime"! Ovoga puta ne, jer je "drugo poluvreme" sličilo nekoj političkoj emisiji na velikim televizijama, u kojima je – jači "šutirao ispod stola"!

 Onima koji ne znaju ili su zaboravili, da pojasnim!

  1. POŽAR – danima se ćutalo i nije znalo "gde gori"! Koristio sam javljanja Miljana Stojanovića, predsednika MZ Topli Do, gde je iznad sela gorelo
  2. SVINJSKA KUGA –  za razliku od drugih novinara, bio sam u selu Krupac, prisustvovao ubijanju prasadi od 15 dana, oduzimanju velikih svinja, snimao ljude kako plaču.  Bio u planini gde su uginule svinje i prasad nezakonito zakopavana!
  3. PANDEMIJA – Komandant Štaba Vladan Vasić, održao je na početku jednu Konferenciju za novinare. Dr Radmila Zec nije se oglašavala na naše zahteve da govori o stanju, saopštenja su bila štura. Direktor Bolnice Goran Petrović, izbegavao je razgovore, objašnjenjm da nema dozvolu. Napisao sam jedan komentar - Zašto ćutite štabovci pirotski!?

I dr Radmila Zec i dr Goran Petrović, govorili su sam za tada uradjeni GRADSKI you tube kanal. Razgovore je vodila inženjer poljoprivrede, zapošljena u Gradskoj upravi!

Naša Medijska kuća Ani Press, izvesno je, ne bi uživala ovakvo poštovanje u Pirotu i Srbiji, da se kroz život nisam stalno borio za profesionalna načela u našem poslu.

Tužno je da demokratski predsednik, koga godinama znam u drugačijem svetlu, računa sebe "pobednikom"!! U čemu i protiv koga!!!???

Nije moguće da je Vladan Vasić, postao, kad pre, potpuno nesvestan da je sloboda medija, osnovna vrednost svake evropske zemlje. Možda se malo zaboravio, naviknut na novinare pirotskih medija, sa kojima se često zadržava "u prijateljskim razgovorima" dok tapšu jedni druge po ramenu! 

PS

 (Kada prodju izbori, obećavam Vladanu Vasiću, (imam  dokaze) da ću demantovati sve laži i optužbe njegovih "savetnika". Možda će mu to pomoći, da se ratosilja takvih likova, koji su "ni krivi ni dužni" lepo živeli na njegovoj "grbači"!